BT’de kalifiye eleman sıkıntısı: “Dijitalleşmeden her meslek etkileniyor”

kamil şeker

New member
Hamburg BT’de beceri eksikliği

“Dijitalleşmeden her meslek etkileniyor”

Durum: 13:39| Okuma süresi: 4 dakika

Julia Witte tarafından Vedder denir

Dalia Das, New Fish'in kurucusu ve CEO'su.  Hamburg

Dalia Das, Hamburg’daki eğitim ve kalifikasyon şirketi “neue fische”nin kurucusu

Kaynak: Berthold Fabricius

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.

Hamburg merkezli Dalia Das ve şirketi “neue Fisch”, kariyer değiştirenleri BT uzmanı olmaları için ekspres eğitim kurslarında eğitiyor. Fikir ABD’den geliyor.

JSanayi ve ticaret odalarının çatı kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’daki her beş şirketten biri BT uzmanı eksikliğinden şikayet ediyor. Uzmanlar, sorunun aynı zamanda ev yapımı olduğunu söylüyor çünkü klasik BT kursları ve eğitimi mezunları ile talep karşılanamıyor. Yeni yaklaşımlara ihtiyaç var.

Dalia Das da bu tür yeni yaklaşımları deneyenlerden biri. 46 yaşındaki, “neue fische – School and Pool for Digital Talent” eğitim ve kalifikasyon şirketinin kurucusudur ve vasıflı işçi eksikliğine çözüm olarak kariyer değiştiricilere güvenmektedir. 2018’den beri ABD modeline dayalı BT eğitim kampları sunuyor ve bugüne kadar yaklaşık 2.000 mezunu var. Artık Hamburg, Frankfurt, Münih, Köln ve Bochum’da uygulamalı yoğun eğitim kursları var. Canlı çevrimiçi modda ülke çapında katılabilirsiniz.

ayrıca oku

GettyImages-1042692782

Dalia Das kurulduğunda şirketinin bir gün bu kadar büyüyeceğini düşünmemişti. Bertelsmann da dahil olmak üzere bir proje yöneticisi olarak, işletme mezunu ABD’de çok zaman geçirdi ve orada zaten kurulmuş olan kodlama kamplarını tanıdı. Bunlar, katılımcıların belirli projeler için programlama dillerini ve BT araçlarını kullanmayı her şeyden önce uygulamaya yönelik olarak öğrendikleri yoğun kurslardır. Das, “ABD’de, bu acemi eğitim kampları, vasıflı işçi eksikliğine bir çözüm olarak zaten kariyer değiştirenlere odaklanıyordu” diyor. Bu nedenle, kuruluşunun potansiyeline kesinlikle inanıyordu.

Reklamcılık
Adım adım istediğiniz maaşa ulaşın. StepStone maaş planlayıcısını şimdi başlatın

Her geçen gün daha hızlı değişen iş dünyası, yeni teklifin sinirlere dokunmasında belirleyici bir faktördü. Şirket büyüdü. İlk yılda 60 mezun verdikten sonra, sadece 2023’te kurslarda eğitim alacak yaklaşık 2.000 kişi olması muhtemeldir. Uzun zamandan beri saf kodlamanın ötesine geçti – programlar web, Java ve bulut geliştirme, kullanıcı deneyimi tasarımı, makine öğreniminden dijital veri analizine kadar uzanıyor.

Kariyerler hakkında daha fazlasını okuyun

Hamburg’un Bahrenfeld semtindeki ofisinde oturan Dalia Das, “Artık her meslek dijitalleşmeden etkileniyor” diyor. Farenin bir tıklamasıyla bilgisayarını uyku modundan uyandırıyor ve neredeyse hiç tıklamayla kendini güncelliyor, o anda tam olarak neye ihtiyacı olduğunu her zaman tam olarak görebilmesi için gösterge panosunu yani bilgisayarın kullanıcı arayüzünü kendisi programladı.

BT dışı şirketlerdeki birçok çalışanın yeni gereksinimlere aşina olmadığını biliyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından yapılan ankette, ankete katılan neredeyse her üç girişimciden biri dijitalleşmenin önündeki en büyük engelin çalışanlar tarafından kabul görmek olduğunu belirtti.

Reklamcılık
Adım adım istediğiniz maaşa ulaşın. StepStone maaş planlayıcısını şimdi başlatın

ayrıca oku

En yüksek maaşların dijital

Accenture Song’da Almanya, Avusturya ve İsviçre Personel İşe Alım Başkanı Robert Neuhann, “Çalışanların becerilerini artırmaktan artık kaçınamazsınız” diyor. “Zorunlu.” Aynı zamanda Xing için personel arayan Hamburg yerlisi, vasıflı işçi ihtiyaçlarını yalnızca dışarıdan işe alımlarla karşılamaya çalışan şirketlerin uzun vadede bu stratejiyle başarısız olacağına inanıyor. Örneğin Accenture’da şirket içi SAP eğitimi var. Ancak bir şirket her şeyi kendi bünyesinde sunamaz.

ayrıca oku

Open-Ai tahminlerine göre muhasebe işlerinin yaklaşık yarısı yapay zeka ile değiştirilebilir

Dalia Das’ın ofisine döndüğünde, mezunlarının önceki işlerinden bazılarını listeler. Aralarında ilkokul öğretmenleri kadar kimyagerler de vardı. 46 yaşındaki, eğitim kurslarına katılmak için programlama becerilerinin mutlaka gerekli olmadığını söylüyor. Önemli olan dijital konulara açıklık ve yeni şeyler öğrenme ve daha fazla gelişme isteğidir.

Hamburg’da 10.400’den fazla şirket şu anda BT sektörünün bir parçası ve Ticaret Odası’nın hesaplamalarına göre 41.000’den fazla çalışanı var. Ancak bu artık BT becerilerine sahip vasıflı işçiler için iş piyasasını yansıtmıyor. Dalia Das, “Katılımcılarımızın çoğu profesyonel alanlarında kalmak, ancak kendilerini daha dijital olarak konumlandırmak istiyor” diyor. Bu arada, insan kaynakları, pazarlama veya proje yönetimi – “klasik arayüz pozisyonları” çalışanlarından giderek daha fazla başvuru geliyor. Kurucu, bu talebi karşılamak için artık BT proje yöneticisi eğitim kursunu ve şimdi de programa veri uygulayıcıları için ileri eğitimleri de dahil etti.

Reklamcılık

ayrıca oku

Eva Heinemann, ilk yarı zamanlı kamptan mezun oldu. İkinci çocuğunun doğumundan sonra işine geri döndü. Ancak aile tatili sırasında eski işinde çok şey değişmişti. “Veri konusunun çok daha önemli hale geldiğini fark ettim. Veriye dayalı kararlar alma ihtiyacı arttı.” Kendini buna yeterince hazır hissetmiyordu. “Her şey gittikçe daha hızlı gelişiyor ve ben sadece yüzeyi çiziyormuşum gibi hissettim. Kararlarımız için kullandığımız verilerin nereden geldiği ve verilerden başka nelerin toplanabileceği konusunda daha derin bir anlayış kazanmak istedim.” Heinemann pazarlamadaki işini bıraktı ve altı aylığına okula geri döndü. Her zaman sabahları çocuklara bakılırken.

Burası, üçüncü taraf içeriğini bulacağınız yerdir

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.