Elbphilharmonie: “Henüz tam olarak eğitilmiş olmaktan çok uzağım”

kamil şeker

New member
A77 yaşındaki ndré Heller'in, en azından Avusturyalı multimedya sanatçısının 80'lerin sonunda Moorweide'deki avangard eğlence parkı “Luna Luna” ile sansasyon yaratmasından bu yana Hamburg'la özel bir ilişkisi var. Yönetmen ve yazar şimdi yaratıcı düşünce lideri olarak Hansa şehrine geri dönüyor ve 24 Mart'a kadar “Spiegel” serisinde bir “Şaşkınlık Haftası”nın küratörlüğünü yapıyor. Filozof Peter Sloterdijk gibi konuklar ile Fas ve Pakistan'dan gelen Sufi grupları burada yer alıyor. Ancak ABD'nin efsanevi şarkı yazarı Jimmy Webb, Finlandiyalı çığlık atan adamların korosu ve Brooklyn Cantors'un “Yahudi Müzik Gecesi” de konuklar arasında. Heller'in ünlü doktorun torunu Sophie Freud ve tiyatro yönetmeni Andrea Breth gibi çağdaş kişiliklerle sohbet ettiği veya “Ben öldüm Winkel” gibi yönetmenlik yaptığı biyografik filmler de gösterilecek. Hitler'in sekreteri. Traudl Junge'un hayat itirafı”.

Pazar günü dünya: Sanat eserinin tamamına benzetilecek olursak, tam bir sanatçı olarak tanımlanabilirsiniz; kapsamlı ve başarılı bir şekilde test etmediğiniz hiçbir sanat formunu düşünemiyorum. Kendinizi daha çok çok yönlü yeteneklere sahip biri olarak mı yoksa sadece meraklı biri olarak mı görüyorsunuz?

André Heller: Ben daha çok macera ve keşif insanıyım. Özlem listemde hala keşfedilmemiş pek çok şey var ve bir girişimin başarılı olup olmadığı ancak girişimin sizi ne kadar değiştirdiğini, güçlendirdiğini veya zayıflattığını anladığınızda netleşir. Elbette henüz tam anlamıyla eğitimli olmaktan çok uzağım. Sloganı hala: “Görüntüleme devam ediyor.”

2020'de hayatınızın eseri için Amadeus Avusturya Müzik Ödülü'nü aldınız, o zamandan bu yana kendinizi yaşlı mı hissediyorsunuz? Peki sizin açınızdan yaşlanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Hayatımın eseri şu anda konuştuğunuz kişi, onun yetenekleri ve zayıflıkları, özgüvenleri, korku ve tereddütlerinin boyutudur. 77 yaşında elbette birbirinizi daha iyi tanıyorsunuz ve umarım kendinizi daha az abartıyorsunuzdur. Alay etmenin tuzaklarını biliyoruz, mesela bu çok büyük bir nimettir. Hata yapmak, boğulmak ve daha sık tökezlemek gibi küçük sıradanlıklar daha az hoştur.

Sanatları çoğu zaman izleyicileri hayrete düşürüyordu ve Yansıma Haftası aynı zamanda “Elbphilharmonie'de bir şaşkınlık haftası” olmayı da amaçlıyor – aynı zamanda şaşkınlık her felsefenin başlangıcında yer alıyor. Sizin bakış açınıza göre bilgelik sevgisini sanata bağlayan şey nedir?

Sözde sanat, insanın vaat edilmiş topraklara bakabileceği bir merdivendir ve bu yolda kazanılan deneyimlerin toplamı, bilgeliğe hayatımızda ciddi bir şans vermek için pek çok fırsattan biridir. En güçlü dünyevi bilgelik öğretmeni elbette koşulsuz sevgidir. Ancak bu, neredeyse hiçbir şeyi bedavaya alamadığınız çok ciddi bir proje.

Reflexionr programını ne zaman düşünmeye başladınız ve sanatçıları seçerken hangi fikirleri kullandınız?

Zevkle hazırlandım ve sonuçları benim gibi merakla şımarık bir yaratığa, Elbphilharmonie ve izleyicisinin cesur yönetimine unutulmaz şeyler yaşatacak bir programa imza atmak istedim.

Canlı akşamlara kendiniz katılıp misafirlerinizi tanıtacak mısınız?

Elbette ziyaret edin, ancak sanatçıların kendileri neredeyse her zaman yüksek kaliteleriyle tanıtılacak. On dakikalık performansın ardından seyirci kesinlikle onun hakkında çok şey öğrenecek.

Elbphilharmonie'deki Reflektör serisi sizin için yapılmış gibi görünüyor. Bu onlara, farklı türlerden kimsenin birbiriyle bağdaştıramayacağı sanatçıları bir araya getirme özgürlüğü veriyor. Finlandiya'dan çığlık atan adamlardan oluşan koronun Peter Sloterdijk ile ne alakası var?

Bizi diğerlerinden farklı kılan şeyler her zaman ilgimi çekmiştir. İnsanların yaşam koşullarını, kültürel koşullarını ne kadar iyi anlarsak, birbirimize karşı bugün de, gelecekte de o kadar anlayışlı ve saygılı olacağız. Bu dünya felaket derecede cehalet, aşağılama, yabancılara karşı kabalık ve vahşet ile doludur. Bu nedenle kendimize ve başkalarına daha bilgili ve dikkatli olmayı borçluyuz. Çığlık atan adamların korosu Finlandiya'nın dizginsizliğinin büyüleyici bir ifadesidir ve Sloterdijk'in düşünceleri Schubert'in Winterreise'ına dönüşür.

Ne Wolfgang Ambros'un ne de Rainhard Fendrich'in sahneye çıkmayacağı “Viyana'nın En İyileri” akşamı sizin için ne ifade ediyor?

Viyana şarkı geleneği sürekli gelişiyor ve yeni nesil ustalar sayesinde daha da incelikli ve büyüleyici hale geliyor. Şaşkınlık haftamızda Almanya'daki çoğunluğun hiç tanımadığı yıldızları da tanıtmak istiyorum.

Reflektör için Karl Valentin ve Liesl Karlstadt'ın bir taslağından bir slogan aldılar: “Yabancı, yalnızca bir yabancının içindeki yabancıdır”. Bu, tek bir yerden köken alma ve bir yuva arayışıyla yankılanıyor. Sizin için sadece evinizde olduğunuz Viyana mı var, yoksa yabancı olduğunuz bir Viyana mı?

Viyana şehri benim rahat evim değil ama zor ve güvenilir dostumdur. Schnitzler, Mahler, Margarete Schütte-Lihotzky, Johann Strauss, Schubert, Schiele ve Karl Kraus gibi Viyanalı dahiler, benim için her şeyi ve herkesi tehdit eden acılık denizinde vazgeçilmez cankurtaran halatlarıdır. Ancak benim en aşina olduğum bölge, büyülü güzellikleri ve bitmek bilmeyen zorluklarıyla Afrika'dır.

Sanat hayatınızın başından beri pek çok büyük sanatçıyla çalıştınız. Ekip içindeki insan etkileşimi sizin için ne kadar önemli?

Çok. Sürekli birbirimizden öğreniyoruz ve birbirimize görünüşte imkansız olana erişim sağlayan kapılar ve yollar açıyoruz.

Hamburg'daki önceki ziyaretlerinizi ve projelerinizi sevgiyle hatırlıyor musunuz?

Hamburg birçok nedenden dolayı benim için kader niteliğinde bir şehirdi. İnanın bana, bu cevabı ayrıntılı olarak gerekçelendirecek kadar yerimiz yok.

Elbphilharmonie hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok çirkin. Önce böyle bir projenin yapılabilir olduğuna inanmalısınız, sonra onu zekice tamamlamalısınız. Dünyada karşılaştırılabilecek hiçbir şey yok. Bu hayranlığı küçük festivalimle minnetle onurlandırmak istiyorum. Ayrıca oradaki insanların benim gibi fantastik ejderhalara yer ve zaman ayırma cesaretine sahip oldukları için.