Eski OpenAI araştırmacısı ve ihbarcı 26 yaşında ölü bulundu

kamil şeker

New member
Jaque Silva | Nurfoto | Getty Images

CNBC, 26 yaşındaki eski OpenAI araştırmacısı Suchir Balaji'nin geçtiğimiz haftalarda San Francisco'daki dairesinde ölü bulunduğunu doğruladı.

Balaji, bu yılın başlarında OpenAI'den ayrıldı ve şirketin popüler ChatGPT sohbet robotunu geliştirirken ABD telif hakkı yasasını ihlal ettiği iddiasını kamuoyuna duyurdu.

San Francisco Baş Tıbbi Muayene Ofisi genel müdürü David Serrano Sewell, Cuma günü CNBC'ye gönderdiği bir e-postada “Ölüm şeklinin intihar olduğu belirlendi” dedi. Balaji'nin en yakın akrabalarına haber verildiğini söyledi.

San Francisco Polis Departmanı bir e-postada, 26 Kasım öğleden sonra memurların Buchanan Caddesi'ndeki bir daireye “sağlık kontrolü” yapmak üzere çağrıldığını söyledi. Bakanlık, ölen yetişkin bir erkek bulduklarını ve ilk soruşturmalarında “hiçbir cinayet kanıtı” bulamadıklarını söyledi.

Balaji'nin ölüm haberi ilk olarak San Jose Mercury News tarafından bildirildi. Gazetenin temasa geçtiği bir aile üyesi gizlilik talebinde bulundu.

Ekim ayında New York Times Balaji'nin kaygılarıyla ilgili bir haber yayınladı.

Balaji gazeteye “Eğer benim inandığıma inanıyorsanız, şirketten ayrılmalısınız” dedi. ChatGPT ve onun gibi diğer sohbet robotlarının, artık yapay zeka sistemlerini eğitmek için yaygın olarak kullanılan dijital verileri ve içeriği yaratan kişi ve kuruluşların ticari yaşayabilirliğini yok edeceğine inandığı bildirildi.

OpenAI sözcüsü Balaji'nin ölümünü doğruladı.

Sözcü, bir e-postada, “Bugün bu inanılmaz derecede üzücü haberi öğrendiğimizde yıkıldık ve bu zor dönemde kalplerimiz Suchir'in sevdikleriyle birlikte.” dedi.

OpenAI şu anda bir dizi yayıncı, yazar ve sanatçıyla, AI eğitim verileri için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanıldığı iddiasıyla ilgili hukuki anlaşmazlıklara katılmaktadır. Geçen Aralık ayında haber kuruluşları tarafından açılan bir dava, OpenAI'yi ve ana destekçisi Microsoft'u milyarlarca dolarlık zarardan sorumlu tutmayı amaçlıyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman, Bloomberg'in bu yılın başlarında Davos'ta düzenlediği bir etkinlikte “Aslında onların verileri üzerinde eğitim yapmamıza gerek yok” dedi. “Bunun insanların anlamadığı bir şey olduğunu düşünüyorum. Belirli bir eğitim kaynağı bizim için ibreyi o kadar fazla hareket ettirmiyor.”

İntihar düşünceleriniz varsa, İntihar ve Kriz Yaşam Hattı Eğitimli bir danışmanın desteği ve yardımı için 988'i arayın.

— CNBC'den Hayden Field haberciliğe katkıda bulundu.

KOL SAATİ: Yapay zekadaki ilerlemeler neden yavaşlıyor olabilir?