Jens Kerstan: “FDP gibi bir ortak yıkıcıdır”

kamil şeker

New member
DHamburg’un Çevre ve Enerji Senatörü Jens Kerstan (Yeşiller), şehrin tamamına genel bir bakışa sahip olduğunu kolayca iddia edebilir – en azından Wilhelmsburg’daki hükümet binasındaki ofisinden gelen manzara için bu doğru. Michel, Elbphilharmonie, çeşitli enerji santralleri, önünde uzanan liman tesisleri ve 57 yaşındaki inşaat halindeki Elbtower’ı gülümseyerek anlatırken “yakında şuradaki Scholztower da”. Olaf Scholz, Hamburg belediye başkanı iken bu binayı başlattı. Şimdi Kerstan, mevcut Federal Şansölyeden tamamen farklı başarılar bekliyor.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Sayın Kerstan, Yeşiller empatiden yoksun mu?

Jens Kerstan: Bunu kendi adıma teyit edemem, aksi takdirde partinin hangi sosyal çevrede siyaset yaptığını zaten bildiğini düşünüyorum. Neden öyle düşünüyorsun?

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Parti dostunuz, Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, sözde ısınma yasasının ilk başarısızlığından sonra, nüfusun bazı kesimleri için yanlış değerlendirilen “çok fazla yasanın düşürüldüğünü” söyledi.

ayrıca oku

Kerstan: Bina Enerji Yasası’nın kökenlerinin tarihini görmelisiniz. Robert Habeck, Almanya’yı kışın gaz krizinden çok iyi kurtardı ve Rus gazına bağımlı olarak yaşadığımız türden senaryoların tekerrür etmemesi için kanunun gereğini yapmak istedi. Ayrıca, gaz krizinin bu kadar çabuk ilgi odağı olmamasını ve yasanın gidişatı belirlemek için önemli bir adım yerine yeni bir denge unsuru olarak algılanmasını ve ardından siyasi muhaliflerin bunu istismar etmesini şaşırtıcı buldum. Bu arada, Hamburg’da çok benzer bir yasayı fazla tartışmadan geçirdik.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Şimdi partinize verilen zarar ne kadar kötü?

Kerstan: Tartışmada bazen iklimin korunması açısından bir tür geri dönüş oldu. Bazı muhalifler artık son tarihlerle veya yasanın makul bir şekilde formüle edilmesiyle ilgilenmiyorlardı; tersine, Almanya’nın küresel iklimin korunmasına herhangi bir katkıda bulunabileceği nispeten sert bir şekilde reddedildi. Hala dünyanın altıncı en büyük CO₂ yayıcısıyız ve şu anda sahip olduğumuz iklim değişikliğine Çin’in kömürle çalışan termik santralleri neden olmadı, onları kendimiz inşa ettik. İşte bu yüzden katkımızı şimdi yapmalıyız. Bu, yalnızca aşırı sağ tarafından değil, bazı gruplar tarafından yeniden sorgulanan geniş bir fikir birliğiydi. Bu beni endişelendiriyor.

ayrıca oku

Fotovoltaik için rekor rakamlar

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Top artık illerin ve belediyelerin elinde. Vatandaşlar ısı planlamasına yönelmeli. Hamburger için bu ne anlama geliyor?

Kerstan: Isı planlamamız zaten oldukça gelişmiş durumda, yani şimdi başlangıçta planladığımızdan daha da hızlı olacağız. Yaz aylarında, şehrin hangi bölgelerinin belediye bölgesel ısıtma ağına bağlanma şansı olduğunu dijital haritalarda göstereceğiz, bu da planlama yapmak zorunda olan birçok kişi için önemli bir yardımcı olacaktır. Ayrıca, 2025’te vatandaşlar tarafından onaylanacak olan kapsamlı ısıtma planı üzerinde çeşitli tedarikçilerle çalışıyoruz. Süre olarak ülke genelinde kesinlikle ilk grupta yer alacağız. Bu da doğru ve önemli çünkü herkesin neyle plan yapabileceğini erkenden bilmesi gerekiyor.

ayrıca oku

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Hidrojen çalıştırma seçeneğine sahip olanlar da dahil olmak üzere gazlı ısıtıcılara karşı tavsiyede bulunuyoruz.

Kerstan: Uzun bir süre hidrojenin bu bölgede üretilmesi çok pahalı olacak ve -AB kararıyla- kademeli olarak geri çekilen gaz için sertifika alınması gerektiğinden gaz fiyatları en geç 2027’de yükselecek. pazar haline gelir. Böyle bir ısıtıcı yakında pahalı ve kötü bir yatırım olacaktır. Isı pompası ve bazen ilk yatırımda daha pahalı olan ancak çalıştırması çok daha ucuz olan alternatifleri vardır.

ayrıca oku

Tobias Goldschmidt (Yeşiller), 43, Schleswig-Holstein Enerji Geçişi, İklim Koruma, Çevre ve Doğa Bakanı

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bina Enerjisi Kanunu’na isyan eden siyasi muhaliflerden bahsettiniz. HDP’yi de dahil ediyor musunuz?

Kerstan: FDP kesinlikle sandıkta bir rakip.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Ve aynı zamanda federal hükümette Yeşiller’in bir ortağı…

Kerstan: Ortaklıktan başka bir şey anlıyorum. Özellikle koalisyondaki en küçük partinin, tüm kafiye ve akla aykırı baskın parti-politik pozisyonları benimsemesini şüpheli buluyorum.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Robert Habeck, federal hükümetin son zamanlarda kötü bir performans sergilediğini söyledi. Bu da büyük ölçüde FDP’den mi kaynaklanıyor?

Kerstan: Bu kesinlikle çok önemli bir faktör. Aklında sadece kendi bekası olan ve ortak hükümetin uyumunu ve varlığını düzenli olarak sorgulayan bir ortak, yıkıcı bir etkiye sahiptir.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bir sonraki tartışmalı proje, iklim koruma yasasının reformu. Orada sektör hedeflerinden vazgeçilip ortak bir tasarruf hedefi bulunacak. Sence bu doğru mu?

Kerstan: Bu yanlış bir karardır. Görünüşe göre Robert Habeck ve Yeşiller, iklimin daha fazla korunması konusunda herhangi bir anlaşmaya varmak için ödemek zorunda oldukları bedeldi. Ama abartılacak bir şey yok: Bu geriye doğru ciddi bir adım.

ayrıca oku

Fridays for Future aktivisti ve Yeşiller üyesi Luisa Neubauer, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sven Giegold (Yeşiller)

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Nasıl olur?

Kerstan: İklimin korunmasından sadece Çevre Bakanlığı’nın sorumlu olmadığı, her bir departmana belirli bir alan için sorumluluk verildiği an, ilerleme kaydedersiniz. Herkes hedefi için ayağa kalkarsa ve bunu kaçırırsa kendi başına ayarlamalar yapmak zorunda kalırsa, o zaman iklim koruma politikası işe yarayacaktır. Berlin’de durum buydu ve burada Hamburg’da durum buydu. Sorumluluğu sulandırırsanız, karar verme sürecine rağmen çok az şey yapılır.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Sektör hedeflerinin ortadan kalkması bu koalisyonun aslında en büyük sorunu olan şey için bu kadar feci sonuçlar doğuruyorsa, şansölyenin harekete geçmesi gerekmez mi?

Kerstan: Bir şansölyenin böylesine önemli bir konudaki konumunu yalnızca iş kolunu bir arada tutmak için değil, aynı zamanda önemli kararların temelden yanlış olmasını önlemek için kullanmasını beklerdim. Olaf Scholz’un bu durumda olayı farklı gördüğünü düşünüyorum.

ayrıca oku

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, 47

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bu, Almanya’nın iklim hedeflerini kaçıracağı anlamına mı geliyor?

Kerstan: Şimdiye kadar Paris iklim hedeflerini tutturma yolunda ilerlemedik – bunu ne federal hükümette ne de Hamburg’da kabul ediyorum. Ama ayak uydurmak daha da zorlaştı. Tedbirlerle ne kadar uzun süre beklerseniz, sonuçta o kadar ciddi ve kitlesel olmak zorunda kalırlar. Ve şu anda insanları ikna etmenin ne kadar zor olduğunu gördüğünüzde, iklim politikası gerçekten risk altında.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Hafta sonu burada, Hamburg’da bir devlet partisi konferansınız var. Tabandan nasıl bir baskı hissediyorsunuz? Trafik ışıklarından çıkma özlemi var mı?

Kerstan: Yeşiller, muhalefette olmalarının ve diğer partilerin yönetmesini izlemek zorunda kalmalarının hiçbir şekilde daha iyi olmadığını gördüler. Bu arka plana karşı, kişinin büyük sorunları olan kararlar bir perspektife konur. Yeşiller, kamusal tartışmalarda açıkça, süssüz ve bazen çok sert bir şekilde mücadele eden bir parti. Bu, dahil olan herkes için ve özellikle devlet dairelerinde olanlar için yorucu. Ama sonuçta elde ettiğiniz birlik çok dirençlidir.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bunun seçmenlerin çoğunluğunda yankı uyandırdığını düşünüyor musunuz?

Kerstan: Bir tartışma çok yüksek kaynıyor olsa da, kesinlikle değil. Mevcut bir federal seçim zor bir meydan okuma olacaktır. Ama uzun vadede biz Yeşiller, hükümetteyken bile ilkelerimizi öngörülebilir, güvenilir ve şeffaf bir şekilde uygulamamızdan her zaman fayda sağladık. Birkaç yıl içinde ısı pompaları nihayet mevcut olduğunda, bölgesel ısıtma mevcut olduğunda ve gaz fiyatları yükselmeye devam ettiğinde, bu Yeşiller için hasat zamanı olacaktır. O zaman zor durumlarda bile bayrağınızı rüzgara karşı korumayarak güvenilirlik açısından oluşturduğunuz şey ortaya çıkar.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: İlk aşamada, son nesil için anlayışınızı ifade ettiniz. O zamandan beri çok şey oldu. Sylt kazılır ve yatlara ilaçlama yapılır. Grubun bugünkü çalışmalarını nasıl görüyorsunuz?

Kerstan: arada kaldım Bu tür eylemlerin iyi olduğunu düşünmüyorum, şiddete ve yıkıcı ve tehlike oluşturan çatışmalara her zaman karşıydım. Öte yandan, son neslin eylemlerinin belirli bir uyuşukluk veya belirli bir balgam açtığını söylemek gerekir. Bence bu temelde doğru. Ancak eylemler çok radikal ve çok bölücü. Çünkü ısınma yasası tartışmasında açıkça görülen ve korktuğum iklim koruma politikasındaki geri adımdan zaten bahsetmiştim. Ne yazık ki, daha fazla iklim korumasına yönelik bu kızgınlıklar, bu tür eylemlerle daha da körükleniyor, bu nedenle zarar muhtemelen faydadan daha büyük olacak.

Burası, üçüncü taraf içeriğini bulacağınız yerdir

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.