Long-Covid: “Daha önce çok iyi bir hafızam vardı”

kamil şeker

New member
SAlmanya’da hala bir korona enfeksiyonunun uzun vadeli etkilerinden muzdarip on binlerce insandan ikisisiniz: Bad Kreuznach bölgesindeki Traisen’den 46 yaşındaki Christina Pleitz ve Köln’den 47 yaşındaki Sandra Greco. Sandra Greco, “Benim için artık hiçbir şey normal değil” diyor. Kalabalıktan kaçınmaya devam ediyor ve tatile gitmekten kaçınıyor. Ve Christina Pleitz, ona ne kadar garip bakılırsa bakılsın, selam verirken sürekli olarak dirseklerini uzatıyor. Bir yerdeki birçok insan da onun için korkutucu.

2021’deki Covid hastalıklarının ardından ikisi de 2022’nin başında, Rhein-Lahn bölgesindeki Bad Ems’deki Hufeland Kliniğinde Greco, Bad Kreuznach’taki Drei-Burgen Kliniğinde Pleitz rehabilitasyondaydı. İki kadının teşhislerinden biri: Post Covid.

Rehabilitasyonunun ardından Sandra Greco önce işine geri dönmeye çalışır. Ancak altı hafta sonra yine hastaydı. “Bağışıklık sistemim o kadar zayıf ki herhangi bir hastalığa yakalanıyorum” diyor. Bu yılın Mart ayında da yüksek ateşli bir korona enfeksiyonu daha görüldü.

Christina Pleitz şimdi tekrar tam zamanlı çalışıyor ve insanları hemşirelik meslekleri için eğitiyor. Ayrıca Ekim 2022’de tekrar Corona’ya yakalandı. “İnanılmaz bir şekilde, o zamandan beri gerçekten daha iyi oldum” diyor.

Uzun süredir Kovid hastası olan Christina Pleitz kalabalıktan kaçınıyor ve tatil yapmıyor

Kaynak: dpa/Sebastian Gollnow

Sağlık Bakanlığı’na göre, Rheinland-Palatinate’de yaklaşık 80.000 kişinin uzun süredir veya Covid sonrası semptomları var. Yaklaşık 1500 ila 2000 kişi, tıpkı Christina Pleitz’in ilk enfeksiyonundan aylar sonra yaptığı gibi, kronik yorgunluk sendromundan (CFS) muzdarip. “Günlük hayatı bir dereceye kadar idare edebildiğin için mutlusun,” diyor. “Olağanüstü olan her şey, büyük bir planlama ve büyük bir irade çabası gerektirir.”

Rhein-Hunsrück bölgesindeki Bad Salzig’deki Mittelrhein Kliniği’nin tıbbi direktörü Matthias Rudolph, yorgunluk adı verilen anormal yorgunluğun Kovid sonrası ve uzun süredir devam eden temel semptomlardan biri olduğunu söylüyor. Büyük bitkinliğe genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kas ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve hafıza ve konsantrasyon sorunları eşlik eder.

Uzun Covid ile ilgili sorun

Rudolph’a göre, 2021’de Mittelrhein-Klinik için uzun süreli ve Kovid sonrası hastaların psikosomatik rehabilitasyonu için özel bir program geliştiren ilk kişilerden biriydi. Doktor, “Psikosomatik, hastalığı hayal ettiğiniz veya tamamen psikolojik olduğu anlamına gelmez” diye açıklıyor. Aksine, beden ve ruh arasındaki etkileşimlerle ilgilidir. “Ve Post Covid budur.”

Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Derneği’ne (KV) göre, Rheinland-Palatinate’deki özel muayenehanelerde doktorlar, geçen yıl bir enfeksiyondan kurtulduktan sonra yasal sigortalı 62.622 kişide sözde Covid-19 sonrası durum teşhis etti. Ve Rheinland-Palatinate’deki Alman emeklilik sigortası, geçen yıl 796 Covid sonrası rehabilitasyonu onayladı, bu sayı 2021’dekinin iki katından fazla.

Sandra Greco altı aydır işe gitmiyor. Nefes alamıyor, konsantre olamıyor, depresyonda. 47 yaşındaki şu anda rehabilitasyon için tekrar onaylanmayı bekliyor. Haftada bir kez rehabilitasyona gidiyor.

Christina Pleitz düzenli olarak bir spor salonunu ziyaret ediyor veya evinin yakınındaki Rotenfels’te uzun yürüyüşler yapıyor. Geriye kalan, yine tipik uzun süreli ve Covid sonrası semptomlardan biri olan hafıza bozukluklarıdır. 46 yaşındaki “Daha önce çok iyi bir hafızam vardı” diyor. “Artık bu bilgiye sahip olduğumu biliyorum ama ona erişemiyorum.”

Doktor Rudolph, “Bir enfeksiyona verilen tepkilerin neden bu kadar farklı olduğunu hala anlamıyoruz” diyor. Bu, her düzeyde yoğun araştırma konusudur.

Uzman, Covid sonrası hastaları iki kategoriye ayırıyor: Hiç enfeksiyon geçirmemiş ancak yine de sürekli gerginlik nedeniyle yüksek düzeyde stresin neden olduğu pandeminin sonuçlarından muzdarip olanlar. Ve bir enfeksiyon geçirmiş ve uzun süreli bir enfeksiyondan muzdarip olanlar. “Erkeklerden çok kadınları etkileyen bir tür otoimmün hastalık.”

Corona ve mRNA aşıları

Angela Lohoff’a göre, Rheinland-Pfalz’da hastalık için sekiz kendi kendine yardım grubu var, bunlardan dördü kendine ve biri tek başına bakıyor. 65 yaşındaki, yalnızca Post Covid’den etkilenmekle kalmadı, eyaletteki kendi kendine yardım gruplarının sözcüsü haline geldi. Koblenz’de çok az temas noktası ve şimdiye kadar Long Covid için yalnızca bir ayakta tedavi kliniği var. Lohoff, “Bu bir drama” diyor. “Ama şu anda bizim yaşam çizgimiz.”

Covid sonrası hastalar

Rheinland-Pfalz’dan uzun Covid kendi kendine yardım grupları, Şansölye Scholz performans göstermeden önce Bendorf’ta protesto gösterisi yaptı

Kaynak: dpa/Sebastian Gollnow

Devlet şimdi tepki vermek istiyor ve yaza kadar Kaiserslautern, Ludwigshafen, Mainz, Koblenz ve Trier’de Uzun ve Post Covid’den etkilenenler için toplam 250.000 avroluk irtibat noktaları finanse edilecek. Disiplinler arası yuvarlak masa çalışmalarına başlandı. Pratisyen hekimler, planlanan disiplinler arası temas noktaları veya bağlantı merkezleri için pilot olarak hareket etmelidir.

Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Derneği de Rheinland-Palatinate’deki Covid sonrası hastaların tedavisine ihtiyaç görüyor. KV, bir sonraki adımın yapılandırılmış bakım ve tıbbi hizmetlerin finansmanı şans ve olanaklarını sağlık sigortası şirketleriyle görüşmek olduğunu söyledi.

Ve ikisi etkilendi mi? Sandra Greco sadece normal günlük hayata dönmek istiyor. Yürüyün, bahçede çalışın, arkadaşlarla tanışın. “En çok işe geri dönmek istiyorum.” Ve Christina Pleitz her gün bilinçli olarak eğlenmeye devam etmek ve kondisyonunu geliştirmek istiyor. İlk adımlarını çoktan attı: Rotenfels’e gidemediği kötü havalarda bodrumda bir koşu bandı var.

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.

“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.