Nissan hisseleri, kötümser üç aylık sonuçlar ve üretim kesintisi planlarının ardından yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti

kamil şeker

New member
Nissan ARIYA, 28 Mart 2024'te New York Uluslararası Otomobil Fuarı'nda EV test pistinde.

Danielle DeVries | CNBC

Japon otomobil üreticisinin hisseleri Nissan Şirketin kötümser üç aylık sonuçlar açıklamasından ve küresel üretim kapasitesini %20 oranında azaltacağını söylemesinden bir gün sonra %10,12'ye kadar geriledi.

Personelini 9.000 kişi azaltmayı planladığını da açıklayan şirketin hisseleri, Cuma günü dört yılın en düşük seviyesi olan 368,5 yen ile Eylül 2020'den bu yana en zayıf seviyesini gördü.

Hisse senedi grafiği simgesi

Nissan, Eylül ayında sona eren ikinci çeyrek sonuçlarını Perşembe günü açıkladı ve bu, geçen yılın aynı çeyreğinde elde ettiği 190,7 milyar yen net karın tersine dönerek 9,3 milyar yen (yaklaşık 62 milyon dolar) net zarar kaydettiğini gösterdi.

İkinci çeyrekte faaliyet kârı yıllık neredeyse %85 düşüşle 31,9 milyar yene gerilerken, gelir ise %5 düşüşle 2,99 trilyon yene geriledi.

Nissan ayrıca tüm yıl görünümünü keskin bir şekilde düşürerek gelir tahminini 14 trilyon yenden 12,7 trilyon yene düşürürken, işletme karı tahminini de 500 milyar yenden 150 milyar yene düşürdü.

Şirket yönetim kurulu, ara dönem temettü ödememe kararı aldı ve yıl sonu temettü tahminini de iptal etti.

Nissan, şirketin “ciddi bir durumla karşı karşıya olduğunu” ve “performansını iyileştirmek için acil önlemler alacağını” söyledi.

Bu önlemler arasında personel sayısındaki azalma, diğer maliyet kesintileri ve “varlık portföyünü rasyonelleştirme ve sermaye harcamaları ile araştırma ve geliştirme yatırımlarına öncelik verme” planları yer alıyor.

2024 mali yılına kıyasla sabit maliyetleri 300 milyar yen, değişken maliyetleri ise 100 milyar yen azaltmayı hedefliyor.

Şirket ayrıca, yıllık 3,5 milyon adet satışla bile 2026 mali yılına kadar sürdürülebilir kârlı ve nakit üreten bir yapıyı benimseyeceğini söyledi.

Mali yılın ilk yarısındaki satış hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,6 düşüşle 1,6 milyon adede ulaştı.

Nissan, CEO Makoto Uchida'nın Kasım ayından itibaren aylık maaşının %50'sini gönüllü olarak kaybedeceğini, diğer icra komitesi üyelerinin de gönüllü olarak maaş kesintilerini tercih edeceğini ekledi.