Sosyal kalkınma: “Zamanın ruhu çok güçlü bir güçtür”

kamil şeker

New member
DBirçok insan için yılın dönümü yalnızca büyük bir parti için iyi bir neden değil, aynı zamanda durup kendi hedeflerinize bakmak için de bir andır. Bu aynı zamanda tüm toplum için de geçerli olabilir: Mevcut durum nedir ve gelecekteki bir arada yaşama nasıl şekillenmeli? Hangi değerler ve idealler daha önemli hale geliyor? Hamburg’da yaşayan kültür bilimci ve yazar Kirstine Fratz, bu soruların ardındaki mekanizmalarla ilgileniyor.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: “Zeitgeist” kelimesi farklı şekillerde kullanılıyor. Bazı insanlar trendleri kastediyor, bazıları ise terimi daha geniş anlamda belirli sosyal sınıfların hayata bakış açısı olarak anlıyor. Zeitgeist bir araştırmacı olarak bu terime nasıl yaklaşıyorsunuz?

Kirstine Fratz: Başlangıçta sektöre yönelik birçok trendi kelimelere ve iddialara paketlediğim trend araştırmasından geliyorum. Bir noktada kendime şu soruyu sordum: Değişim gerçekten sadece bir sonraki ürünü veya bir sonraki kampanyayı satmak için kullanabileceğiniz bir şey mi? Yoksa değişimde daha derin bir gerçek yok mu? Belki de toplumumuzun ruhsal olarak ne ölçüde gelişebileceği hakkında daha derin bir bilgelik? Yani: zeitgeist aynı zamanda kültürel evrimdir.

ayrıca oku

ayrıca oku

Sebastian Lechner, 43, CDU eyalet başkanı ve Aşağı Saksonya eyalet parlamentosu üyesi

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Aslında 1950’lerdeki zamanın ruhu bugünden farklıydı, dolayısıyla sürekli gelişen bir anlık görüntüdür.

Velet: Evet. Bireysel olarak olduğu kadar toplum olarak da. Hepimiz şu düşünceyi biliyoruz: Eğer yeni bir işe, mülke, seyahate, bir köpeğe sahip olursam ya da on kilo verirsem, o zaman iyi olacağım. Ancak Çok az insan her şeyin harika olduğunu ve sonsuza kadar bu şekilde kalabileceğini deneyimliyor. Aynı şey toplumsal düzeyde de oluyor. Açıkça söylemek gerekirse: Herkes mutlu bir şekilde evli olsaydı ve artık kimse aldatmasaydı ya da herkes çocuklarına iyi davransaydı, bu ideal olurdu. Ancak gerçek şu ki, bu şekilde yaşamaya çabalayanlar bile şunu anlıyor: hepsi bu değil. Kontrolden çıkıyorlar, bir şeyleri telafi etmek zorunda kalıyorlar, akşamları bir kadeh şaraba ihtiyaç duyuyorlar ya da bu idealleri taklit etmekten kurtulmak için tüm hafta sonu Netflix izliyorlar. Bu nedenle: Ortaya koyduğumuz her sistemin iyi ilkelere sahip olabileceğini ancak asla tamamlanmadığını anladığınızda hayata bakmak daha kolay hale gelir. Anladığımızda zamanın ruhu değişiyor: Burada bir şeyler eksik, bu şekilde devam edemez.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Örneğin, ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabalarından daha iyi bir iş-hayat dengesi isteyen, yirmili yaşların ortalarına kadar olan Z kuşağı…

Velet: Haftada 45 saat çalışmanın yanı sıra egzersiz, arkadaşlar ve mutlu ilişkiler kurmanın gerçekten çok az insanda işe yaradığını fark ettiniz. Kendinize karşı dürüst oluyorsunuz ve şunu söylüyorsunuz: Bunu yapamam ve yapmak istemiyorum, bu beni mahveder. Zamanın ruhu artık sisteme göre hareket etmek zorunda olmadıkları ve bu konuda dikkat ve farkındalık gördükleri anlamına geliyor. Elbette bu duruma son derece üzülen ve yakın bir çöküş öngören bir kesim her zaman vardır. Bu evrimsel bir süreçtir. Birdenbire şunu anlıyoruz: İşler böyle devam edemez. Her şeyi doğru yapmaya çalışıyorum ama peki ya benim gerçekleşmeyen özlemim? Bu, güçlendirme aşamasıdır. Bunu, güç konumlarının değiştiği konumsal güç aşaması takip etmektedir.

ayrıca oku

Özgür ve Hansa Şehri Hamburg'un Birinci Belediye Başkanı ve Senato Başkanı Peter Tschentscher (SPD), belediye binasındaki belediye başkanı salonunda duruyor.  (dpa'ya Tschentscher'a göre nükleer enerji, enerji krizine geçici bir çözüm değil)

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Yani kolektif arzular üzerinden yeni bir zeitgeist mi ortaya çıkıyor?

Velet: Kesinlikle. Şu anda daha az zarar vermek istediğimizin bilincindeyiz. İklim ve çevrenin korunmasıyla ilgili olarak, aynı zamanda insan kardeşlerimiz için de. Geçmişte, ortaklar veya çalışanlar, ikincil hasarın neye benzediğine bakılmaksızın uyum süreçlerine zorlanıyordu. Bu, bugün artık kabul edilmiyor. Bu tutum hayatın her alanında devam ediyor ve örneğin anaokulu konseptlerine de yansıyor, burada günün ruhunu her zaman net bir şekilde görebiliyorsunuz. Şirketler ayrıca zarar vermek yerine teşvik eden yöneticiler ister. Eskiden aşırı sinirli ve masaya yumruk atan biri iddialı bir kişilik olarak görülürken, bugün bu kişinin çocukluk döneminde bir şeylerin ters gittiğini düşünürsünüz. Bana göre zamanın ruhunun ilginç yanı bu 360 derecelik değişimdir. Bu gelişme nasıl olur, ara adımlar nelerdir?

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Özellikle yaşlı insanlar her şeyin daha iyi olduğu hissine kapılıyor gibi görünüyor. Bu yapıcı bir şekilde ele alınabilir mi?

Velet: Bunun arkasında bir kontrol kaybı hissi ve eskiden her şeyin daha düzenli olduğu düşüncesinin yattığını düşünüyorum. Ama bu bir yanılgıdır. Avrupa’da bile her zaman ayaklanmalar, her zaman savaşlar vardı. Örneğin haber tüketiminizi sınırlayarak ve kendi yakın ilişkilerinize odaklanarak aranıza mesafe koymak faydalı olabilir. Şöyle cevap vermek isterim: Tarihte kadın olmayı bugünden daha çok tercih edebileceğim bir zaman düşünemiyorum. Buna kimse itiraz edemez. Toplumsal bir değişimin insanı etkilemesinde her zaman rol oynar. Belki de bu kişi temelde özerkliğinin yaşam koşullarıyla sınırlı olduğunu hissediyordur. O zaman değişime karşı güçlü bir direnç beklenebilir.

ayrıca oku

çocuk Yuvası

ayrıca oku

Japonya'da farkındalığa odaklanıyorlar.  Bu kozmetikle de

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Birkaç yıldır aslında bir kriz diğerini takip ediyor. Hatta “Kriz modu” yakın zamanda “Yılın Kelimesi” bile seçildi; çoğu kişi güvensizlik, çaresizlik veya öfke hissediyor. Alman Dili Derneği’ne göre dilsel radikalleşme de gözlemlenebiliyor. Bu yeni ruhun bir parçası mı?

Velet: Savaşa yaklaşımımız son 100 yılda çarpıcı biçimde değişti. Eskiden bunun insan doğasının bir parçası olduğu düşünülürdü. Aynı zamanda siyasal bir sistemi de destekleyen bu inançların tümü artık sırayla inceleniyor. Giderek daha fazla insan artık onunla özdeşleşemiyor. Bir kültür bilimci olarak bölgesel düşünmeye ne zaman başladığımızı sormayı ilginç buluyorum. Ve tabiri caizse bölgeleri savunmak için ne tür hükümdarlar yetiştirdik? Mevcut zamanın ruhu açısından (daha az hasar vermek ve daha az hasar almak istemek), gelecekte hangi liderleri seçeceğimizi görmek heyecan verici olacak. Ancak çok uzun döngülerden bahsediyoruz, bu yakın gelecekte gerçekleşmeyecek.

ayrıca oku

Özgür Karadeniz, oyuncu

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Zamanın ruhu dünya çapında paralel olarak gelişmiyor. Farklılıklarla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Velet: Dünyanın her yerindeki insanların farklı arzuları vardır. Ancak hayatı daha iyi hale getirme düşüncesinin veya arzusunun evrensel bir dönüşümü hızlandırıcı olduğuna inanıyorum. Bununla uğraşmaya değer, zamanın ruhu çok güçlü bir güçtür. Çünkü: Bu arzuyu ne kadar bastırabilirsin? Bunu kendi hayatımızdan da biliyoruz: Azimle direnmeye ve belli bir rasyonelliğe göre yaşamaya çalışan herkes, eninde sonunda bağımlılıktan vazgeçer veya telafi edici mekanizmalar geliştirir. Antropoloji profesörüm her zaman şöyle derdi: Yabancı bir toplumu tanımak istiyorsanız iki şeyi öğrenmelisiniz: İnsanlar neye inanıyor? Peki inançlarını sürdürmek için hangi ilaçları alıyorlar? Orada çok fazla bilgelik var.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Zeitgeist nasıl gelişmeye devam edecek?

Velet: Gelişim psikolojisi iki baskın temel insan ihtiyacını varsayar: bağlantı kurmak ve özerk kişisel gelişim. Şu anda kendilerine şu söylenen çocuklar büyüyor: Seni olduğun gibi seviyorum. Arkasındaki söz şudur: Sana zarar vermeyeceğim, biz birbirimize bağlıyız ve sen kendini geliştirebilirsin. İnsanlar canlıdır, her şey dinamiktir. İnsanların davrandıkları şekilde davranmalarının bir nedeni vardır. Bana göre bu, yapay zekanın yanı sıra şu anda sahip olduğumuz en büyük sosyal deneylerden biri: Bu nesil dünyayı nasıl şekillendirecek?