Starshot, iklim odaklı girişimleri desteklemek için 35 milyon dolar topladı

kamil şeker

New member
Bir iklim teknolojisi fonu olan Starshot, Sam Levac-Levey ve Jeremy Brewer tarafından kuruldu.

CNBC'den Lora Kolodny


Çocukluk arkadaşları Jeremy Brewer ve Sam Levac-Levey, 2018'de ilk temiz enerji girişimlerini başlattılar. Altı yıl sonra, benzerlerinin gözden kaçırdığı iklim teknolojisi şirketlerine yatırım yapmak için yeni bir girişim fonu başlatıyorlar.

Brewer'da çalıştı Google Ve Facebookve Tesla ile SpaceX'te makine mühendisliği yapan Levac-Levey, Starshot Capital'in kurucu ortaklarıdır. Firma, iki arkadaşın enerji ve ulaşımın ötesinde kirletici endüstrilerdeki sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyeline sahip olduğuna inandığı erken aşamadaki girişimlere yatırım yapmak için 35 milyon dolar topladı.

Brewer bir röportajında, “Bizi bu fonu kurmaya iten şey, iklim krizi ve finansmandaki boşluklar hakkında birçok verinin ortaya çıktığını görmekti” dedi.

Starshot, gıda ve tarım, sanayi, imalat ve inşaat alanlarında çalışan girişimleri desteklemeyi amaçlıyor.

PwC'nin iklim teknolojisinin durumuyla ilgili 2023 tarihli araştırmasına göre, yatırımın %70'inden fazlası enerji ve mobiliteye gitti. Bu iki sektör rüzgar ve güneş enerjisinin yanı sıra elektrikli otomobilleri, uçakları ve diğer araçları da içeriyor.

Ancak Brewer, bu sektörlerin küresel karbon emisyonlarının yalnızca %27'sini oluşturduğunu söyledi. Starshot, büyük miktarda sera gazı yayan ve bol miktarda doğal kaynak tüketen endüstrilere yatırım yapma fırsatlarını görüyor.

Finansman çeken bazı sektörlerde de boşluklar var. Brewer, örneğin gıda ve tarımda son iki yılda iklim teknolojisi finansmanının yaklaşık %40'ının “alternatif proteinlere” gittiğini, %5'ten azının ise nitrojen bazlı gübrelerin azaltılmasına veya değiştirilmesine yönelik çözümlere gittiğini söyledi.

Tarımda nitrojen bazlı sentetik gübrelerin aşırı kullanımı nitröz oksit emisyonlarına yol açar ve hem yüzey hem de toprak seviyesinde su kirliliğine neden olabilir. Ayrıca doğal su kaynaklarının yüzeyinde yetişen alg miktarını da artırabilir. Bu, sudaki oksijenin azalmasına, balıkların veya diğer deniz yaşamının ve organizmaların ölmesine neden olabilir.

Brewer, Starshot'ın “müşterilerinin kârlılığını ve gelirini artırabilecek gigaton ölçekli çözümler” sunan şirketlere yatırım yapmak istediğini söyledi.

Brewer ve Levac-Levey liseyi Montreal'de birlikte okudular. 2018 yılında güçlerini birleştirerek, yerçekimiyle beslenen borulardan geçen suyun aşırı basıncından kaynaklanan enerjiyi yakalayıp kullanmayı amaçlayan H2Ohm adlı temiz enerji girişimi üzerinde çalışmaya başladılar.

Planlarını mükemmelleştirmek için aylarca çalıştıkları Kanada'da Creative Destruction Lab adlı bir iklim teknolojisi hızlandırıcısına girdiler. Ancak pazar ve ürün araştırmasının derinliklerine indikçe işin yürümeyeceğini fark ettiler.

İkilinin demo gününde önde gelen erken aşama yatırımcıların önünde hâlâ bir şeyler sunması gerekiyordu.

Levac-Levey CNBC'ye şunları söyledi: “Sonunda 100'den fazla yatırımcıya işimize neden yatırım yapmamaları gerektiği konusunda bir sunum yaptık.” Yanıt şaşırtıcıydı.


Brewer, izleyicilerden insanların sohbet etmek için yanlarına gelmesiyle oluşan sıcak tepkiyi hatırladı. Biri potansiyel yatırımcıydı.

Brewer, “'Dinleyin, eğer bunu kapatacaksanız, diğer tüm yatırımlarımın neden başarısız olacağını anlamanız için sizi işe alabilir miyim?' dedi.” dedi. “Biz de bunu yaptık.”

Pandemi sırasında Brewer ve Levac-Levey, kariyerlerini iklim sorunlarını çözmek için yönlendirmek isteyen büyük teknoloji ve sanayi şirketlerinin eski çalışanları için çevrimiçi bir ağ kurmaya da başladı.

Onlar, artık Slack'te on binlerce üyesi olan çevrimiçi bir topluluğa dönüşen Work on Climate'ın sekiz kurucusundan ikisi. Grup, bir iklim kariyer bülteni hazırlıyor ve yeşil iş gücünün büyümesine yardımcı olmak için her yıl düzinelerce çevrimiçi ve kişisel etkinlik düzenliyor. Brewer, Work on Climate'da yönetim kurulu başkanıdır ve Levac-Levey başkan yardımcısıdır.

Brewer, özellikle teknoloji ve otomobil sektörlerinde büyük işten çıkarmalar olduğunda grubun yeni üye akını gördüğünü söyledi. Starshot ortakları, Tesla ve Google'daki son kesintilerle birlikte iklim teknolojisi girişimlerinin daha kolay yetenek bulmasını ve yakında yeni şirketlerin kurulacağını bekliyor.

Brewer, “İnsanlar giderek daha fazla çalışmalarının kendi değerleriyle uyumlu olmasını istiyor ve aynı zamanda iklim kriziyle karşı karşıya olduğumuz zorluklara ilişkin farkındalık da artıyor” dedi.

Levac-Levey, CNBC'ye Starshot'ın özellikle gıda ve tarım, sanayi ve hastaneler, evler ve ofislerden havalimanları ve diğer tesislere kadar “yapılı çevre”nin olumsuz çevresel etkilerini azaltmak için çalışan şirketlerle ilgilendiğini söyledi.

Firma, Ecolectro gibi yeşil hidrojen üretimindeki girişimcileri destekledi. Firma ayrıca, klima verimliliğine odaklanan bir şirket olan Mojave'ye ve ısı pompalarının yanına termal enerji depolamayı da ekleyerek evlerde ısı pompalarını daha verimli ve kullanışlı hale getiren bir girişim olan Harvest'e de destek verdi.

Brewer ve Levac-Levey'nin merkezi Körfez Bölgesi'ndedir. Firma ayrıca, Alphabet'in çalışan iklimi topluluğunun ortak yaratıcılarından Zoe Samuel'i ve daha önce Air Products'ta endüstriyel süreçlerin karbondan arındırılması üzerinde çalışmış kimya mühendisliği doktorası sahibi Nicholas Gould'u da işe aldı.

CNBC PRO'nun bu özel etkinliklerini kaçırmayın