Tesla yatırımcıları, kriz ortasında EV Maker'da 40 saatlik Musk çalışmasını talep ediyor

kamil şeker

New member
Elon Musk, Teksas'taki Tesla merkezinden CNBC ile röportaj yapıyor.

CNBC

Elon Musk'un daha fazla zaman geçirmesi gerekiyor Tesla Elektrikli araç şirketi, şirketteki yatırımları yöneten bir grup emeklilik fonu liderinden Çarşamba günü bir mektuba göre bir “kriz” ile karşı karşıya.

Yatırımcılar, şirketin yönetim kurulu başkanı Robyn Denholm'a yazdığı bir mektupta, “Tesla'nın hisse senedi fiyatı oynaklığı, satışların azalması ve şirketin insan hakları uygulamaları ile ilgili rahatsız edici raporlar ve düşen küresel itibar ciddi bir endişe kaynağıdır.” Diyerek şöyle devam etti: “Ayrıca, ABD Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın (DOGE) mimarı olarak yüksek profilli rolü de dahil olmak üzere, Tesla'daki teknoloji ve genel müdür olarak rolünün dışındaki birçok konu ile bağlantılıdır.”

Yatırımcılar, Tesla yönetim kurulunun Musk'un otomobil üreticisinde haftada en az 40 saat çalışmasını istemektedir. Ayrıca EV işinin yönetimi için açık bir ardıllık planı ve kamu ve özel şirketlerde dış yönetim kurulu taahhütlerini sınırlayan tüm Tesla direktörleri için uygulanacak bir politika istiyorlar.

Geçen yılın başlarında, Delaware Chancery Court, Tesla'ya Musk'un 56 milyar dolar değerinde olan 2018 CEO'su ödeme paketini iptal etmesini emretti ve Musk'un şirketi kontrol ettiğini ve kurulun tazminat komitesinin hissedarları planı onaylamak için oylarını almadan önce yanlış yönlendirdi.

Musk şimdi daha fazla hisse istediğini ve şirketin% 25 oyu kontrolü istediğini söyledi.

Tesla'nın marka değeri ve itibarı, büyük ölçüde Musk'un kışkırtıcı söylemleri ve siyasi faaliyetlerinden dolayı 2024'ten beri azaldı. Donald Trump'ı Beyaz Saray'a geri döndürme çabasına yaklaşık 300 milyon dolar dökmenin yanı sıra, Musk bu yıl ülkenin parlamento seçimleri öncesinde Almanya'nın aşırı sağ AfD partisini resmen onayladı.

Doge'de Musk, Trump yönetimi tarafından federal ajansları kesme girişimine öncülük etti.

Tesla bir zamanlar Axios Harris'in en görünür 100 ABD şirketinin kamu algılarının en popüler Amerikan markaları arasında sekizinci sırada yer aldı. Ancak son zamanlarda Tesla, bu ankette diğer altı otomobil üreticisinin arkasında 95. sıraya düştü.

Tesla'nın hisse senedi fiyatı bu yıl% 12 azalırken, NASDAQ sadece% 1 düştü.

Bu hafta veriler, Tesla'nın Avrupa'daki aylık satışlarının geçen yılın aynı saatine kıyasla Nisan ayında neredeyse yarıya düştüğünü ortaya koydu. Bu eğilim, Tesla'nın ilk çeyrekte gördüğü dik düşüşleri genişletiyor.

Çarşamba günkü mektubu imzalayan yatırımcılar şirkette yaklaşık 7,9 milyon hisseye sahip. Musk'un şirkette “tam zamanlı dikkatini” isteyerek “tüm Tesla hissedarlarının yararına hareket etmek istemeyen” bir Tesla kurulunu suçladılar.

Musk bu hafta Tesla'ya ek olarak Xai ve SpaceX'i içeren işlerine daha fazla odaklanmayı planladığını söyledi.

Mektubu imzalayanlar arasında Labor Pro Soc Yatırım Grubu, Amerikan Öğretmenler Federasyonu, New York City denetleyicisi Brad Lander ve Oregon State saymanı Elizabeth Steiner vardı.

Yatırımcılar Tesla'dan diğer yönetim kurulu üyeleriyle kişisel bağları olmayan en az bir yeni bağımsız yönetmen eklemesini istedi. Tesla bu ayın başlarında eski dedi Çipi CFO Jack Hartung şirketin yönetim kuruluna katılacak. Hartung daha önce Meksika gıda zincirinde yönetim kurulu üyesi olan Musk'ın kardeşi ve Tesla yönetim kurulu üyesi Kimbal Musk ile çalıştı.

Tesla, mektuba yanıt olarak yorum talebine yanıt vermedi.

Yatırımcıların mektubunu tam olarak okuyun.

KOL SAATİ: Walter Isaacson ile CNBC röportajı