Trump tarifeleri Asyalı otomobil üreticilerini sarsıyor, hisse senetleri slayt genişletiyor

kamil şeker

New member
Yepyeni Toyota otomobilleri, 4 Mart 2025 tarihinde Richmond, California'da Hanlees Hilltop Toyota'daki satış partisinde sergileniyor.

Justin Sullivan | Getty Images


Yeni duyurulan ABD otomobil ithalatları hakkındaki tarifeler, Asyalı otomobil üreticilerini sarstı ve şirketleri haftanın ilerleyen saatlerinde görevlerin uygulanmasından önce baskı yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump geçen Çarşamba günü, küresel otomobil üreticileri aracılığıyla şok dalgaları göndererek “ABD'de yapılmayan” otomobillerde% 25 tarife açıkladığını duyurdu.


Toyota hisseleri duyurunun ardından üç seansta% 9.4 düşerken Nissan% 9.3 düştü. Güney Kore'nin Hyundai%11.2'sini kaybetti.

Araştırma firması Frost & Sullivan'da hareketlilik için küresel müşteri lideri Vivek Vaidya'ya göre, Japon otomobil üreticileri özellikle korkunç boğazlarda, Toyota'nın büyük ABD satışları nedeniyle en kötü isabet olması muhtemel.

ABD otomobil pazarı carpro'ya göre, Asyalı otomobil üreticileri 2024'te satış hacmine göre ABD'deki ilk sekiz otomobil üreticisinden altısını oluşturdu. Toyota, yıl boyunca satılan 1.98 milyon araçla en üst sırada yer aldı ve yerli ağır ağırlıklar Ford ve Chevrolet'i yendi.

Stok Grafik simgesi








Japonya Honda Ve Nissan Güney Koreli markalar sırasıyla dördüncü ve beşinci yerdeydi Hyundai Ve Kia sonraki iki noktayı aldı. Subaru sekizinci geldi.

Şirketlerin en son finansal tabloları, gelirlerinin Kuzey Amerika'dan büyük bir kısmını ürettiklerini ortaya koyuyor, bu da herhangi bir tarife etkisinin kolayca telafi edilmesi muhtemel olmadığı anlamına geliyor.


Toyota ve Nissan, CNBC'ye hemen paylaşmak için hiçbir görüşlerinin olmadığını, geri kalan dördünün yorum taleplerine yanıt vermediğini söyledi.

Reuters'e göre, ABD 2024'te 220 milyar dolarlık binek otomobiller de dahil olmak üzere 474 milyar dolarlık otomotiv ürünü ithal etti.

27 Mart S&P küresel hareketlilik raporu, Güney Kore'nin 2024'te ABD'ye en büyük ikinci otomobil ihracatçısı olduğunu ve Japonya'nın 1,3 milyon ihraç ederken Meksika'nın 2,5 milyonu olarak gönderildiğini ortaya koydu.

“Özetle, ABD Asyalı otomobil üreticileri için yeri doldurulamaz bir pazar. Japonya ve Kore'den pazar liderleri bundan çok etkilenecek [tariff] Duyuru, “dedi Vaidya.

Otomobil üreticileri tarifelerden kaçınmak için üretimi ABD'ye kaydırmak isteseler bile, Fabrikaları hareket ettiren bir “bir gecede” değil ve milyarlarca dolar alacak, dedi Autoorcast Solutions Başkanı ve CEO'su Joe McCabe.

Varlık Yönetimi Grubu Portföy Müdürü Richard Kaye, CNBC'ye Toyota ve Nissan gibi ağır ağırlıkların ABD'de büyük bir üretim tesisine sahip olsa da, tarifeleri dengeleyecek kadar artıramayacaklarını söyledi.


“Herhangi bir Meksikalı'yı kaldırabilecekleri fikri, [and] Belli bir dereceye kadar, tedarik zincirlerinden Kanada arzı saçma. Tarifeler nedeniyle ABD'de daha yüksek fiyatlarla karşılaşacaklar. Ve onlar için en büyük soru, yutuyor muyum yoksa tüketiciden yutmasını mı ister miyim? Muhtemelen, yutacaklar ve bu çok zor olacak, “dedi Kaye.

Ancak Kaye'nin Frost ve Sullivan'ın Vaidya'sından biraz farklı bir görüşü var. Toyota'nın en büyük oyuncu olmasının muhtemelen tarifeleri havalandırmak için en iyi şekilde yerleştirildiğini söyledi. “Ama bu etkiyi sonuçta hiçbir etkisi olmadan alabilmelerinin bir yolu yok. Acıyacak.”

Asyalı otomobil üreticisi alanında parlak bir nokta – Japon otomobil üreticisi Suzuki.

Kaye, ABD'de araba satmayan şirketin hisselerinin akranlarından daha iyi ücret aldığını gördüğüne dikkat çekiyor.

Suzuki Toyota için% 16.45 ve Nissan'da yaklaşık% 21 düşüşle karşılaştırıldığında Pazartesi günü% 1'in üzerinde bir yıllık kazanç görmüştü. Hyundai ve Kia sırasıyla yaklaşık% 7 ve% 8'lik kayıplar gördüler.

Kaye, Suzuki'nin ABD'ye araba satmadığı için şirket üzerindeki tarife etkisi “sıfır” dedi. “Suzuki bir Hindistan oyunu ve bu alanda çok olağanüstü bir şirket.”

Stok Grafik simgesi