Woidke: “Ülke ölümden kurtarıldı – borç freninde olan da tam olarak bu”

kamil şeker

New member
DÜNYA: Bay Woidke, 1 Ocak’tan itibaren ısıtma, gaz ve elektrik daha pahalı hale gelecek, aynı şekilde dışarıda yemek yemek veya uçmak da pahalı olacak; bu tür şeyleri hâlâ karşılayıp karşılayamayacağımız konusunda endişelenmemize gerek var mı?

Dietmar Woidke: Fiyat artışlarının nedeni büyük ölçüde federal bütçenin anayasaya aykırı hazırlanmasının bir sonucudur. Ülkeye mali politika prangaları koyarsak Almanya’yı ileriye taşıyamayacağımıza inanıyorum. Devletin harekete geçebilmesi için federal bütçede daha fazla esnekliğe ihtiyacımız var. Ancak bütçeyi düzene sokmak için şu anda kabine ve Federal Meclis’in masasında bulunan bazı tedbirleri eleştiriyorum. Örneğin, CO₂ fiyatlandırmasının arttırılması.

Robin Alexander’ın yorumu

DÜNYA: Neden bu? Bu, fosil yakıtların tüketimini daha pahalı hale getiriyor ve iklimin korunmasına katkıda bulunuyor.

: Şu andaki planlanma şekliyle CO₂ fiyatlandırmasının bir hata olduğunu düşünüyorum. Örneğin Brandenburg gibi büyük bir eyalette işe gidip gelenlerin, arabayı bırakıp trene bineceğim deme şansı yok. Bu Berlin’de işe yarıyor ama Brandenburg’da olmuyor. Oradaki insanlar her gün işe 40 ya da 50 kilometre gitmek zorunda kaldıkları için cezalandırılacaklardı çünkü yüksek CO₂ fiyatı yakıt fiyatını da artırıyor.

Federal hükümetin planlarının acilen burada düzeltilmesi gerekiyor. İşe uzun mesafelerden gidip gelenlerin tazminata ihtiyacı var.

“Daha sonra kendi saflarımızda yeniden sorgulanan bir paketin hazırlanması haftalar sürdü”

E-otomobil sübvansiyonlarının sona ermesi, tarımsal dizel için vergi indiriminin kaldırılması – trafik ışığı liderleri tarafından müzakere edilen bazı tasarruf projeleri pek fazla onayla karşılanmıyor. WELT TV’de siyaset bilimci Volker Kronenberg, “Siyasetin inandırıcı bir şekilde işleyişi bu değil” diyor.

DÜNYA: Gelecekte daha pahalı tarımsal dizel kullanmak zorunda kalacak çiftçiler gibi mi?

: Orada da aynı modeli görüyoruz. Tarımsal mazotu daha pahalı hale getirme planlarında herhangi bir stratejik hedef göremiyorum, müdahale etme niyeti de göremiyorum. Açıkçası bu sadece federal bütçe için bir para kaynağı bulmakla ilgili. Ve bunların hepsi çiftçilerin sırtında. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum, çünkü bu maliyet artışı sonuçta tüketicinin cebine giriyor. Çiftçiler ek maliyetleri üstlenecek. Zaten yüksek enflasyonla karşı karşıyayız ve gıda fiyatlarında gözle görülür bir artış var. Ve daha sonra planlanan daha pahalı tarımsal dizel bunun üzerine gelecekti.

Federal hükümetin bütçe yeniden yapılandırma planlarını eleştiriyorum ve Başbakanın bu tartışmaya daha yakından katılmasını bekliyorum. Şu ana kadar durum böyle değil.

ayrıca oku

Alman Çiftçiler Birliği'nden “Çok fazla, çok fazla!” sloganıyla gösteri  Artık bitti!” Brandenburg Kapısı önünde

DÜNYA: Nasıl dahil olmak istersiniz? Federal bütçe eyaletlerin değil, hükümetin ve Federal Meclisin meselesidir.

: Biz eyalet liderleri halka federal hükümetten daha yakınız; insanların, işe gidip gelenlerin, çiftçilerin ve tüketicilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini biliyoruz. Bu açıdan bakıldığında federal hükümetin bütçe konusunda eyaletlerle istişarede bulunması doğru olacaktır.

DÜNYA: Federal bütçeyle ilgili bir Başbakanlık Konferansı mı istiyorsunuz?

: Hayır ama federal hükümetin bütçenin yeniden yapılandırılması konusunda Başbakan’la temasa geçmesini ve mümkünse kararlar alınmadan önce bizimle bilgilendirilmesi ve koordinasyon sağlanmasını isterim. Çünkü bunların federal eyaletler ve vatandaşlarımız üzerinde açık bir etkisi var.

Aşağı Saksonya hükümet başkanı

Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD), 65

Weil trafik ışığı tasarruf planlarını eleştirdi

DÜNYA: Tarımsal motorinin fiyatının artması durumunda Başbakan ve Maliye Bakanı’nın sorumlu bakan Cem Özdemir (Yeşiller) ile bile görüşmediği görülüyor. Bu politik üslup hakkında ne düşünüyorsunuz?

: Federal hükümete tutum işaretleri vermek benim tarzım değil. Ancak daha güçlü bir birlik izleniminin aktarıldığını görmek isterim. Özellikle insanların bütçelerin kısıtlı olduğundan bahsettiği zamanlarda, ilgili kişilerle iletişim önemlidir. Biz, yani siyasi sorumluluk taşıyan herkes, hedefimizin ne olduğunu, Almanya’yı nasıl şekillendirmek ve onu üçüncü en önemli ekonomik ülke olarak tutmak istediğimizi açıklamalıyız.

İklimin daha fazla korunmasını istediğimiz için ekmeğinizin daha pahalı olacağını söylemek arasında büyük bir fark var. Ya da biri şunu açıklayabilir mi: Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşmasıyla endüstri gelişiyor, yeni işler yaratılıyor, refahı güvence altına alıyoruz ve sonunda insanlar yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşmasından fayda sağlayacak.

DÜNYA: Federal bütçeyi dengelemek için tasarruf yapılması gerekir. Christian Lindner’in (FDP) yerinde siz olsaydınız kırmızı kalemi nereye koyardınız?

: Ben Federal Maliye Bakanı değilim. Ancak belki de üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta var: Intel’in Magdeburg yakınlarında kurmayı planladığı çip fabrikası için devlet tarafından sağlanan on milyar avroluk fon, stratejik açıdan kesinlikle anlaşılabilir bir durum. Ancak bu aynı zamanda çok büyük bir para ve bu tür meblağların gelecekteki yatırımcıların artık karşılanamayacak beklentilerini artıracağından korkuyorum.

Bu arada Tesla şu ana kadar tek bir euro bile finansman almadı. Başka bir büyük avantajımız daha var: Yerleşim ve yeterli yenilenebilir enerji için yalın, süper hızlı onay süreçleri.

ayrıca oku

Saksonya'daki bir rota üzerinde parkurun sonundaki bir tampon durağı.  Kırsal bölgelerde demiryolu ağının genişletilmesi yavaş ilerlemektedir.  Burada da Alman temposunda bir sorun var

DÜNYA: SPD ve Yeşiller bütçeyi dengelemek için borç frenini gevşetmek istiyor ancak FDP bunu engelliyor. Ve sen?

: Borç freninin mevcut haliyle yanlış olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda hangi sanayi lokasyonlarının küresel rekabette öne çıkabileceğine dair kararlar alınacak. Çin, ABD gibi altyapısına, ekonomisine milyarlarca dolar pompalayan ülkelerle yarışırken, elimiz arkamızdan bağlı olarak yarışa giriyoruz. Bu pek iyi gitmeyecek.

DÜNYA: Bütçeyi yönetemediğimiz veya yönetemediğimiz için çocuklarımıza ve torunlarımıza ödeme yapıp onları devasa bir borç yığınıyla mı baş başa bırakmak istiyorsunuz?

: Karşı soru: Torunlarımıza, tarihin çok önemli bir noktasında insanların geleceğe yatırım yapmak yerine tasarruf etmeyi tercih etmesi nedeniyle ölüme kurtarılan bir ülke mi bırakmak istiyorsunuz? Borç freninde de olan tam olarak budur.

ayrıca oku

Soldan sağa: Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), Şansölye Olaf Scholz (SPD), Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP)

Trafik ışığı ve ev

DÜNYA: Bunu gevşetmek için 2024 yılı için de olağanüstü hal ilan edilmesi gerekecek. Federal hükümet bu işin içinden çıkamaz ve yeniden Anayasa Mahkemesi’nin önüne çıkar.

: Savaşın bitiminden bu yana Alman tarihinde hiçbir zaman aynı anda aşılması gereken bu kadar çok zorluk olmamıştı. Ve bu zorlukları hızlı bir şekilde çözmek için hiç bu kadar baskı olmamıştı. Kapsamlı bir dönüşüm süreciyle karşı karşıyayız; iklimin korunmasını ilerletmeli, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlık savaşının sonuçlarına göğüs germeli, enflasyonla mücadele etmeli, başta demiryolları olmak üzere altyapıya yatırım yapmalı ve aynı zamanda ülkemizin savunma kabiliyetini arttırmalıyız. Bana göre tüm bunlar olağanüstü bir acil durumu haklı kılıyor.

DÜNYA: Brandenburg halkına, kısıtlı bütçe durumuna rağmen yardım sözü verdiniz; bu nasıl olacak?

: Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararını yoğun bir şekilde değerlendirdik ve ardından eyalet parlamentosunda kredi alabilmek için 2024 yılı için yeniden acil durum ilan edilmesine karar verdik. Diğer şeylerin yanı sıra, vatandaşların yanı sıra belediyelere de kolaylık sağlayan Brandenburg paketini hazırlıyoruz. Bu kararın Brandenburg Eyaleti Anayasa Mahkemesi önünde gündeme geleceğinden eminim.

DÜNYA: Trafik ışığının acil bir durumu tespit ederek manevraya devam etmek istediği izlenimi devam ediyor. Koalisyonun 2025’teki bir sonraki federal seçime kadar süreceğini düşünüyor musunuz?

: Trafik ışığı aktardığı görüntüden daha iyidir. Bu federal hükümetin artık Angela Merkel’in 16 yılı boyunca yarım bırakılan sığınma ve göç politikası gibi konuları ele alması gerekiyor. Bu koalisyonun talep ettiği şey bu ama bu yüzden dağılacağını düşünmüyorum. Ancak biraz daha az çekişme, biraz daha fazla istikrar ve güvenlik (dışarıda da vücut bulan) ülke için iyi olur.

ayrıca oku

DOSYA FOTOĞRAFI: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner ve Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, 13 Aralık 2023'te Berlin, Almanya'da 2024 bütçesini sunuyor. REUTERS/Liesa Johannssen/Dosya Fotoğrafı

DÜNYA: Göç konusu birçok insanı ilgilendiriyor. Artık Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırlarında da kontroller yapılıyor. Kalıcı sabit kontrollerin yasadışı göçü sınırlamak açısından anlamlı olacağını düşünüyor musunuz?

: Sınır kontrolleri en iyi ikinci çözümdür; en iyisi AB dış sınırlarının güvenli hale getirilmesidir, ancak bizde buna sahip değiliz. Eninde sonunda kalıcı bir çözüm bulunacaktır. Ülkemize kimlerin geldiğini bilmemiz gerekiyor. Burada önemli olan federal hükümetin yük sınırı değil, belediyelerin yük sınırıdır. Ve bazı yerlerde bu aşıldı.

DÜNYA: Kaçakçılara karşı “net bir duruş”tan bahsettiniz. Nasıl görünüyor?

: Bu, kaçakçılık suçlarını açıkça organize suç kapsamında gördüğümüz ve buna göre cezalandırdığımız anlamına geliyor. Kaçakçıların kendileri ve aynı zamanda arkalarındakiler söz konusu olduğunda. Örneğin Rusya’nın, bizi ve aynı zamanda komşu ülkelerimizi istikrarsızlaştırmak için insanları AB’ye ve Almanya’ya yönlendirmek için kasıtlı olarak kaçakçıları kullandığını görüyoruz.

ayrıca oku

sınır kontrolleri

DÜNYA: Göçü azaltmanın bir başka çözümü de üçüncü ülke çözümü olarak adlandırılan, yani AB dışı da dahil olmak üzere yurt dışındaki ülkelerden Almanya’ya sığınma hakkı verilmesine ilişkin prosedürlerin yürütülebilmesi uygulamasıdır. Bunun hakkında ne düşünüyorsun?

: Büyük Britanya’ya bir göz atmaya değer. Oradaki en yüksek mahkeme Ruanda ile ilgili bir planı yasakladı. Bana göre mümkün olduğu kadar çok sayıda menşe ülkeyle yapılan iade anlaşmaları daha etkili olacaktır.

DÜNYA: Ukrayna’dan gelen mülteciler vatandaşlık yardımlarından yararlanmaya devam etmeli mi?

: Savaşın başlangıcında Ukraynalı mültecilere vatandaşlık ödeneği verilmesi kararının doğru bir karar olduğuna eminim. Buraya gelenlerin çoğu çocuklu kadınlar ya da çok az tasarruf edebilen yaşlılardı. Ancak gelecek için, eğer mümkün ve makulse, çalışma çağındaki insanların düzenli bir işte çalışmasını da önemsememiz önemli.

ayrıca oku

Ukraynalı kadınlar Ellwangen'deki (Baden-Württemberg) mülteciler için devletin ilk kabul merkezine giderken

Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.