2024 Sgk Primi Ne Kadar Ödenecek ?

Deniz

New member
2024 SGK Primi: “Devletin Fitness Aboneliği” Artıyor mu Ne?

Selam forum ahalisi!

Bir elinde kahve, diğer elinde e-Devlet şifresiyle “SGK primim bu ay ne kadar olacak?” diye hesap kitap yapan kitleye sesleniyorum. 2024 SGK primi yine zamlanmış, yine hepimiz topluca “maaşım neden eridi?” diye Google’a sorular yazıyoruz.

Ama korkmayın, bugün burada bu ciddi konuyu biraz gülümseyerek konuşacağız. Çünkü Türkiye’de vergi, prim, fatura gibi konulara ya gülersin ya ağlarsın; biz birinciyi seçtik!

---

Erkekler Toplanın: “Bu İşi Bir Stratejiyle Çözeriz”

Forumda erkek tayfa hemen konuya operasyonel yaklaşıyor tabii:

“Abi ben brüt maaşımı şöyle böldüm, şu kadar prim, bu kadar stopaj… Geriye 37,5 TL kalıyor, onu da simit fırınında değerlendireceğim.”

Bir diğeri hemen Excel açmış, “SGK 2023 vs 2024 Karşılaştırma Tablosu” hazırlamış.

Bir kolon brüt maaş, bir kolon kesinti oranı, en sonda da “moral durumu” sütunu: sürekli “kritik seviyede” yanıyor.

Bir arkadaş da olaya bütçe planlaması açısından bakmış:

“Hanımın kuaförüne gitme sıklığını 1’e düşürdüm, çocuğun sütünü Migros kampanyasından alıyorum, 2024 SGK primini böyle karşılarız.”

Vallahi bravo beyler, kriz yönetimi dersi gibisiniz ama unutmayın; Excel dosyası faturayı ödemiyor, yine kart yanıyor.

---

Kadınlar Gelsin: “Biz Bu Primi de Empatiyle Öderiz”

Kadın tayfa ise olaya daha duygusal ve toplumsal bir yerden yaklaşıyor.

Biri yazmış:

> “Arkadaşlar, SGK primleri artsın eyvallah ama şu devlet bizim doğum iznini de biraz uzatsa ne güzel olurdu…”

Bir diğeri diyor ki:

> “Prim artıyor ama sağlık hizmetleri hâlâ 10 kişi araya koymadan alınamıyor. Biri bana sistemin empati düzeyini açıklasın.”

Bir başkası ise konuyu hemen sosyalleştirmiş:

> “Benim kocam geçen ay primle ilgili bilgi almak için SGK’ya gitti, memurla 2 saat sohbet etmiş, çay içmişler. Bence erkekler bu sistemde bile sosyalleşebiliyor.”

Gerçekten kadınların bu konudaki duygusal zekâsı yüksek. Biz prim artışına bile psikolojik destekle yaklaşıyoruz.

“Önemli olan maaşın ne kadar olduğu değil, birbirimize destek olmamız kızlar!”

Forumda alkış emojileri, kalpler, “haklısın canım”lar uçuşuyor…

---

Biraz Matematik, Biraz Mizah: 2024 SGK Primi Hesaplama

Şimdi gelelim olayın teknik kısmına ama korkmayın, burası “Matematik Korkusu Olmayanlar Kulübü.”

2024 yılında asgari ücret üzerinden hesaplanan SGK primi yaklaşık olarak brüt maaşın %34,5’i civarında.

Bunun %14’ü sigortalı (yani biz) tarafından, %20,5’i işveren tarafından ödeniyor.

Yani asgari ücret 20.000 TL civarındaysa (örnek), bizden yaklaşık 2.800 TL civarında bir prim kesiliyor.

İşveren de aynı şekilde katkıda bulunuyor.

Sonuç: maaş eriyor ama “geleceğe yatırım” diyorlar.

Bir arkadaş hemen yazmış:

> “Geleceğe yatırım diyorsun da, benim SGK hizmet dökümünde hâlâ 2009’daki çıraklık stajı görünüyor. Benim geleceğim hâlâ orada takılı.”

Bir diğeri de eklemiş:

> “SGK primini ödeyince içimden hep ‘devlete bağış yaptım’ hissi geliyor. Hani bir teşekkür maili bile yok.”

---

Forumdaşların Büyük Sorusu: Bu Paralar Nereye Gidiyor?

İşte konunun en tartışmalı kısmı!

Bir erkek kullanıcı:

> “Bu primlerle memurların çay makinesi mi alınıyor kardeşim?”

Bir kadın kullanıcı:

> “Yok ya, SGK binasındaki çiçekleri yeniliyorlardır kesin.”

Gerçek şu ki, primler sosyal güvenlik sistemine gidiyor, yani emeklilik, sağlık hizmetleri, kısa vadeli sigorta kolları…

Ama tabii “sosyal güvenlik” kelimesi 2024’te biraz ironik bir hal aldı. Çünkü hiçbirimiz güvende hissetmiyoruz; özellikle maaş günü geldiğinde.

---

Forumda Çözüm Arayışı: Strateji Kuranlar vs Empati Kuranlar

Erkekler “bu sistemi optimize ederiz” modunda;

“Bak şimdi, eğer ben bir şahıs şirketi kurarsam, Bağ-Kur primini kendim yatırırım, sonra onu gider yazarım, sonra... ulan zaten aynı paraya denk geliyor.”

Kadınlar ise daha sosyal çözümler üretiyor:

> “Benim kuzen SGK’da çalışıyor, ona sorayım kızlar, belki bir açıklama yaparlar.”

> “Toplu halde dilekçe mi versek acaba, ‘Primleri biraz azaltın moralimiz bozuluyor’ diye?”

Ve forum bir anda ikiye ayrılıyor:

Strateji kuran erkekler vs empati kuran kadınlar.

Ama sonunda herkes aynı cümlede birleşiyor:

“Ne olursa olsun, maaş günü geldiğinde gözümüz sadece net tutarda!”

---

SGK Primi = Hayatın İronisi

Bir arkadaşın çok güzel bir benzetmesiyle bitirelim:

> “SGK primi, hayatın spor salonu üyeliği gibi. Ödüyorsun ama gitmiyorsun. Gitmeyince de bir faydasını görmüyorsun.”

Bir başkası ekliyor:

> “SGK’ya prim ödemek, devlete ‘beni unutma’ mesajı atmaktır.”

Evet dostlar, 2024’te primler arttı, maaşlar azaldı ama forum hâlâ burada, gülerek dertleşiyoruz.

Kim bilir, belki 2050’de emekli olunca şu başlığı tekrar açarız, “O günleri hatırlıyor musunuz?” deriz.

Tabii o zamana kadar forumu Metaverse’e taşımış oluruz, emekli maaşını da belki kriptoyla alırız.

---

Hadi Forumdaşlar, Söz Sizde!

Siz 2024 SGK prim artışı hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Bu kadar da olmaz” diyenlerden misiniz, yoksa “ne yapalım, sağlık lazım”cı mısınız?

Erkek forumdaşlar Excel tablosunu, kadın forumdaşlar empati yorumlarını eksik etmesin!

Belki de hep birlikte, prim değil ama moral biriktiririz bu başlıkta… 💬💸