Kölelik sistemi ne zaman kaldırıldı ?

Zirve

New member
Kölelik Sistemi Ne Zaman Kaldırıldı? Bir Masanın Etrafında Başlayan Hikâye

Geçen yıl eski kitapların satıldığı küçük bir dükkânda, sararmış sayfalar arasında unutulmuş bir defter bulmuştum. Kapağında tarih yoktu. İçinde ise tek bir cümle altı çizili hâlde duruyordu:

“Bir sistemin kalkması, insanların onu artık savunmamasıyla değil; onun yerine başka bir şey kurabilmesiyle olur.”

Bu cümle beklediğimden uzun süre aklımda kaldı.

Sonra bir akşam arkadaşlarla otururken konu tarihe geldi. Birisi çok sıradan bir şekilde sordu:

“Kölelik tam olarak ne zaman kaldırıldı?”

Soru basitti ama cevap değildi.

O gece konuşulanlar, bir tarih bilgisinden çok daha fazlasına dönüştü.

Bir Tarih Ararken Bulduğumuz Şey

Masada dört kişiydik.

Deniz, tarih öğretmeniydi. Soruları hemen cevaplamak yerine önce insanların neyi sorduğunu anlamaya çalışırdı.

Ece, insanların yaşadıkları deneyimlerle ilgilenirdi; bir olayın sadece ne olduğuna değil, insanlar üzerinde nasıl iz bıraktığına bakardı.

Mert daha planlı düşünürdü. Karmaşık meselelerde neden–sonuç ilişkileri kurmayı severdi.

Ben ise çoğu zaman dinleyen taraftaydım.

Mert telefonunu çıkarıp şöyle dedi:

“Eğer soru ‘kölelik ne zaman kaldırıldı’ ise tek tarih yok.”

Deniz başını salladı.

“Çünkü kölelik tek bir sistem değildi.”

Masada kısa bir sessizlik oldu.

Deniz anlatmaya başladı.

Atlantik köle ticaretinin kaldırılması için ilk büyük dönüşümler 18. ve 19. yüzyıllarda başladı. 1807’de Britanya köle ticaretini yasakladı. 1833’te Britanya İmparatorluğu’nda kölelik büyük ölçüde kaldırıldı. Fransa farklı dönemlerden geçti. Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal kölelik 1865’te 13. Değişiklik ile kaldırıldı. Brezilya ise 1888’de köleliği kaldıran son Amerika ülkesi oldu.

Ece araya girdi.

“İlginç olan şu… Tarihler değişiyor ama insanların gerekçeleri de değişiyor.”

Kimisi ekonomik dönüşüm nedeniyle destekliyordu.

Kimisi ahlaki nedenlerle.

Kimisi ise toplumsal baskıyla.

Mert masaya eğildi.

“Demek ki sistemler tek bir karar yüzünden değişmiyor. Baskı, fikir, ekonomi, hukuk… hepsi birleşiyor.”

O an fark ettim.

Sorunun cevabı bir takvim değilmiş.

Bir Sistemin İçinde Yaşayanlar ve Dışarıdan Bakanlar

Ece o sırada ilginç bir şey söyledi.

“Ben tarih okurken hep şunu merak ediyorum. Kölelik kaldırıldığında insanlar ertesi gün ne hissetti?”

Masadakiler sustu.

Tarihte büyük olayları genelde karar verenlerin gözünden öğreniyoruz.

Ama ya günlük hayat?

Ya insanların ilişkileri?

Ya korkuları?

Ece devam etti:

“Düşünsene. Hayatın boyunca özgür olmadığını söyleyen bir düzen var. Sonra bir gün biri çıkıp artık özgür olduğunu söylüyor. Bu duygu nasıl bir şey?”

Mert düşündü.

“Muhtemelen ardından başka sorular geliyor. Nerede yaşayacağım? Nasıl çalışacağım? Güvende miyim?”

İkisi aynı konuya farklı yerden bakıyordu.

Ece insanların duygusal gerçekliğini düşünüyordu.

Mert ise sürdürülebilir bir değişimin nasıl kurulacağını.

Kimse diğerinden daha doğru değildi.

Belki de toplumsal dönüşümler zaten böyle ilerliyordu.

Birileri insanların ne hissettiğini unutmadığında, birileri de yeni düzenin nasıl işleyeceğini düşündüğünde.

Özgürlük Geldiğinde Her Şey Değişir mi?

Deniz bize başka bir hikâye anlattı.

Köleliğin kaldırıldığı birçok yerde eski eşitsizliklerin hemen ortadan kalkmadığını söyledi.

Yasal değişim ile toplumsal değişim aynı hızda olmuyordu.

Bazı yerlerde özgür bırakılan insanlar toprak sahibi olamadı.

Bazılarında eğitim hakkına erişemedi.

Bazılarında ise ekonomik bağımlılık başka biçimlerde devam etti.

Mert masaya parmağıyla küçük bir şema çizdi.

“Önce yasa değişiyor.”

Bir çizgi.

“Sonra kurumlar.”

Bir çizgi daha.

“Sonra insanların zihni.”

En uzun çizgi.

Ece gülümsedi.

“Belki de en zor olan sonuncusu.”

Bu cümle uzun süre aklımda kaldı.

Çünkü bazen tarihte kaldırılan şeyler, insanların birbirine bakışında yaşamaya devam ediyor.

Bir Hayal Kuralım: Eğer O Dönemde Yaşasaydık

Deniz bir oyun önerdi.

“Hayal edin. 1800’lerde yaşıyoruz. Köleliğin kaldırılması için çalışan bir grubun içindeyiz. Ne yapardınız?”

Mert hiç düşünmeden konuştu.

“Önce yasa taslağı hazırlarım. Ekonomik geçiş planı yaparım. İnsanların direnç göstereceği alanları hesaplarım.”

Ece düşündü.

“Ben insanların hikâyelerini toplardım. Çünkü insanlar bazen veriyle değil, başka insanların yaşadıklarıyla değişiyor.”

Deniz:

“Ben ikisini birleştirirdim.”

Ben ise şunu söyledim:

“Sanırım insanların birbirini insan olarak görmesini sağlayacak bir şey yapmaya çalışırdım.”

Sonra sustuk.

Çünkü bunun kulağa basit geldiğini ama tarihte ne kadar zor olduğunu fark ettik.

Kölelik Kalktıktan Sonra Asıl Soru Başladı

Eve dönerken o eski defterdeki cümleyi tekrar düşündüm.

Bir sistemi kaldırmak ile yerine daha adil bir düzen kurmak aynı şey değil.

Kölelik tarih boyunca farklı dönemlerde kaldırıldı.

Ama onun kaldırılması, insanlık tarihinde yeni soruların başlangıcı oldu:

Özgürlük sadece zincirin olmaması mı?

Bir insanın seçim hakkı yoksa ne kadar özgürdür?

Yasal eşitlik ile gerçek fırsat eşitliği arasındaki mesafe ne kadar?

Ve belki en zor soru:

Bugün bize normal görünen hangi düzenler gelecekte sorgulanacak?

Forum İçin Tartışma Soruları

• Sizce bir sistemi değiştiren asıl güç yasa mı, toplum mu, yoksa ekonomik dönüşüm mü?

• Köleliğin kaldırılması sizce tarihsel bir son mu, yoksa daha uzun bir dönüşümün başlangıcı mıydı?

• İnsanların duygularını anlamak ile çözüm üretmek arasında neden bazen mesafe oluşuyor?

• Günümüzde özgürlük kavramını yeniden düşünmemiz gereken alanlar var mı?

Not ve Kaynak Yaklaşımı

Bu hikâye kurgusaldır; karakterler ve diyaloglar anlatım amacıyla oluşturulmuştur. Tarihsel bilgiler; köleliğin kaldırılmasına ilişkin genel tarih literatürü, akademik tarih çalışmaları ve kamuya açık tarih kaynaklarından esinlenmiştir. Özellikle Orlando Patterson, David Brion Davis ve modern kölelik tarihi üzerine yapılan çalışmalar çerçevesinde hazırlanmıştır. Kişisel bölümde aktarılan kitapçı ve masa sohbeti anlatımı ise kurgusal bir anlatım tekniğidir; doğrudan yaşanmış bir olay iddiası taşımaz.