Lucid hisseleri, halka arzın 1,67 milyar dolar toplamasının ardından düştü

kamil şeker

New member
Yepyeni Lucid elektrikli arabalar, 24 Mayıs 2024'te San Francisco, Kaliforniya'da bir Lucid Studio showroomunun önünde park edilmiş durumda.

Justin Sullivan | Getty Images


hisseleri Lucid Grubu Perşembe günü elektrikli araç üreticisinin yaklaşık 262,5 milyon hissesinin halka arz edildiğini duyurmasının ardından baskı altında kalmaya devam etti.

Çarşamba günü yapılan duyuru, Lucid'in çoğunluk hissedarı ve Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu bağlı kuruluşu Ayar Third Investment Co.'nun, halka arzla eş zamanlı olarak “özel satış” yoluyla Lucid'den 374,7 milyondan fazla adi hisse senedi satın alma planıyla bağlantılı olarak yapıldı. “

Halka arz, Lucid'in ek sermaye toplamasına yardımcı olurken, en büyük hissedarla yapılan işlem, Lucid'in sahiplik hissesini korumasını sağlayacak.

Lucid Perşembe günü yaptığı açıklamada, teklifin otomobil üreticisinin “diğer şeylerin yanı sıra sermaye harcamaları ve işletme sermayesini de içerebilecek genel kurumsal amaçlara” yönelik olarak kullanması için yaklaşık 1,67 milyar dolarlık brüt gelir elde edeceğini söyledi.

Zam detayları yatırımcıların endişelerini az da olsa hafifletti. Hisse senedi, günün erken saatlerinde kabaca %20 düştükten sonra Perşembe günü öğleden sonra yapılan işlemlerde yaklaşık %15 düştü.

Lucid, halka arzın alışılagelmiş kapanış koşullarına bağlı olarak Cuma günü veya civarında kapanmasının beklendiğini söyledi.

Lucid yaptığı açıklamada, işlemin ardından Ayar'ın Lucid'in tedavüldeki hisselerinin yaklaşık %58,8'ini elinde tutmasının beklendiğini söyledi.

Lucid, anlaşmanın “belirli koşullara tabi olduğunu, hisse başına aynı fiyatın halka arz için sigortacı tarafından başlangıçta ödeneceğini” söyledi.

BofA Securities, halka arzın tek yüklenicisi olarak hareket ediyor. EV üreticisi, firmaya Lucid'in adi hisselerinden yaklaşık 39,37 milyona kadar ilave hisse satın alması için 30 günlük bir opsiyon vermeyi planlıyor.

Açıklanan işlemler, Lucid'in PIF'in şirkete 1,5 milyar dolar nakit sağlamayı kabul ettiğini açıklamasından iki ay sonra gerçekleşti; zira elektrikli araç üreticisi ürün yelpazesine yeni modeller eklemeye çalışıyor.

RBC Capital Markets analisti Tom Narayan, Lucid'in 2026 yılına kadar muhtemelen ek sermaye toplamaya gerek kalmayacağı yönündeki önceki yorumlarına atıfta bulunarak arzın zamanlamasını sorguladı.

Bir yatırımcı notunda şöyle yazdı: “Yatırımcıların, LCID'nin Ağustos ayında PIF sermayesini güvence altına aldıktan hemen sonra ve şu anda düşük hisse fiyatı seviyelerinde neden daha fazla sermaye artırdığını merak edeceklerinden şüpheleniyoruz. Sonuç olarak Lucid hisselerinin keskin bir şekilde düşük işlem görmesini bekliyoruz.” Çarşamba gecesi.

Lucid, üçüncü çeyreği 4 milyar doların üzerinde nakit, nakit benzerleri ve yatırım bakiyeleri de dahil olmak üzere 5,16 milyar dolarlık toplam likiditeyle sonlandırdığını söyledi.

Lucid'in satışları ve finansal performansı, yüksek maliyetler, elektrikli araçlara yönelik talebin beklenenden yavaş olması ve şirketin pazarlama ve farkındalık sorunları nedeniyle başlangıçtaki beklentileri karşılamadı.

Çarşamba itibarıyla Lucid'in hisseleri bu yıl %22 oranında değer kaybetti. Hisse Çarşamba günü %1'in altında bir artışla hisse başına 3,28 dolardan kapandı. Şirketin piyasa değeri 7,6 milyar dolar. Tedavülde 2,32 milyar hisse vardı.

CNBC PRO'nun bu içgörülerini kaçırmayın