Suşehri'nde ne yenir ?

Simge

New member
Suşehri'nde Ne Yenir? – Cevap: Şu Kadar Çeşit Var Ki, "Bu Ne Ki?" Demekten Kendinizi Alıkoyamayacaksınız!

Merhaba değerli forumdaşlar!

Bugün sizlere, Karadeniz’in incisi, Sivas’ın nadide ilçesi Suşehri'nden sesleniyorum. Buraya geldiğinizde ‘Ne yesek?’ sorusu size korkulu bir soru gibi gelecek, ama endişelenmeyin! Çünkü bu yazıda, sadece lezzetleri değil, aynı zamanda erkeklerin çözüm odaklı bakış açıları ve kadınların derin empatik duygusal analizleriyle bu soruyu çözmeye çalışacağım! Tabii, biraz da mizahi bir şekilde! Hadi bakalım, keyifli bir yolculuğa çıkalım!

Erkekler Ne Yapar? Stratejik Zihinler, Ama Mideleri Çalışmaya Başlıyor!

Erkekler, Suşehri’ne geldiğinde önce şehri tanımaya başlarlar, harita çıkarıp ‘Nereye gidiyoruz?’ diye düşünürler. Ama bir süre sonra çözüm odaklı beyinleri, midelerini de etkisi altına alır. O an, akıllarında tek bir şey vardır: ‘Bu kasabada ne var, nasıl hızlıca yeriz?’

İşte burada devreye Suşehri köftesi girer! Bu öyle bir köfte ki, hafif baharatlı, yumuşacık ve tam bir iksir gibi, insanı bir kaseden daha fazla yeme isteği uyandırır. Düşünün, akşam yemeğinde değil, öğlen, akşam hatta gece yediğinizde bile hala tadı damağınızda kalır. Hem lezzetli hem hızlı! İşte erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı burada devreye giriyor: ‘Ben sadece bir köfte istiyorum, ama en iyisinden!’

Bir başka stratejik seçim ise, Suşehri’nin meşhur etli ekmeği! Tabii ki bu da ‘ne kadar hızlı ve doygun olurum’ sorusunun cevabı. Etli ekmek, incecik açılmış hamur üzerine dizilmiş kıymalı, bol soğanlı harika bir lezzet. Bir erkek, bir etli ekmek söylemekle kalmaz, yanında üç, belki dört ayran da sipariş eder. Sonuçta, ‘ne olacak ki, birkaç yudumda bitiyor, bir daha söyleyeyim’ diyerek stratejiyi genişletir.

Kadınlar Ne Der? ‘Duygusal Bağ Kurun, Lezzetleri Sevin!’

Kadınlar için yemek, sadece karın doyurmakla kalmaz, duygusal bir yolculuktur. Yani bir yemek, sadece ‘ne var, ne var?’ sorusunun cevabı olamaz. Hadi, Suşehri’nin meşhur *yoğurtlu döneri*nden biraz bahsedelim. Kadınlar, bu döneri sadece lezzetli bulmazlar; ona bağlanırlar. “Evet, ben burada bir bağ kuruyorum!” diye düşünen kadınlar, dönerin arasına konan yoğurdun o yumuşacık kıvamı ve narin lezzetini tam anlamıyla hissederler. O an, sadece mideleri değil, kalpleri de mutlu olur. Her lokma, adeta bir şiir gibi akıp gider.

Kadınlar ayrıca, su böreği konusunda da hassasiyet gösterirler. Suşehri’ndeki su böreği öyle bir lezzettir ki, her diliminde bir geçmiş, bir hatıra vardır. Kadınlar, ilk ısırıklarıyla birlikte, ‘Bu su böreğini annem yapardı’ diye geçmişe dönüp bir anı yaşarlar. Ya da belki ‘Buradaki su böreği de evdeki gibi olmuş’ diyerek bir duygusal bağ kurarlar. Kısacası, kadınlar Suşehri’nin yemekleriyle sadece karınlarını değil, ruhlarını da doyururlar.

Bütün Ailenin Seveceği Tatlar: Hep Birlikte Olan Lezzetler!

Evet, bir erkek ve bir kadın bir araya geldiğinde, hangi yemekleri birlikte seveceklerine dair bazı ortak çözümler üretirler. Mesela mıhlama! Bunu birlikte yemek, tam bir işbirliği örneğidir. Erkek bir tabak alırken, kadın da hemen yanına ekler: “Sana bir tabak daha alayım, biliyorsun daha fazla yemelisin.” Bu karşılıklı çözüm üretme yöntemi, Suşehri'nde keyifli bir şekilde çalışır!

Ve tabii ki kuymak! Bir erkek kuymak yemeye başladığında, ne kadar yediğine dair pek fazla sayısal veri vermez. O an, sadece “Yeterince var mı?” diye sorar. Kadın ise, bu kadar tereyağlı ve peyniri bol olan bir yemeği ‘daha sağlıklı’ yapabilmek için sürekli ‘biraz daha ye’ der. Bu, sürekli bir tatlı tartışma döngüsü gibidir, ama sonunda her ikisi de mutlu olur.

Suşehri'nde Birkaç İlginç İpucu: Takip Edin, Yeniden Gelin!

Suşehri’ne geldiğinizde, tatmadığınız hiçbir lezzet kalmasın! Çörek, simit gibi geleneksel tatları da es geçmeyin. Özellikle sabah kahvaltılarında, bol tereyağı ile yapılan simit, sizi adeta bir kahvaltı cennetine götürür. Sabah kahvaltınızı Suşehri'nde yaparken, hemen bir köy kahvaltısı da söyleyin. Bu tarz kahvaltılar, sadece damağınızı değil, tüm güne yayılacak enerjinizi de besler.

Bir de Suşehri’nin o meşhur kuru fasulyesi var. Unutmayın, fasulyenin yanında gelen pilav da ayrı bir mesele! Ama fazlasıyla doldurmayın, yoksa tabak birden dağılabilir. Herkesin stratejik taktiği farklı! :)

Yorumlarınızı Bekliyorum: En Sevdiğiniz Suşehri Lezzeti Nedir?

Şimdi sıra sizde, forumdaşlar! Suşehri’ne gidip oradaki lezzetleri tatmış olan herkes, lütfen yorumlarını bizimle paylaşsın! Hem erkekler hem kadınlar, hangi lezzetlere takıldınız, neyi beğendiniz, neyi yenmeden dönmediniz? Hadi, forumu şenlendirelim ve birlikte kahkahalar eşliğinde bu lezzetleri keşfedelim! :)