Yüksek faiz oranı hisse senetlerini baskı altına alıyor

kamil şeker

New member
Yatırımcılar 5 Mart 2024'te New York Borsası'nda çalışıyor.

Brendan McDermid | Reuters


Bu rapor, uluslararası pazarlar bültenimiz olan bugünkü CNBC Daily Open'dan alınmıştır. CNBC Daily Open, yatırımcılara nerede olurlarsa olsunlar bilmeleri gereken her şey hakkında bilgi veriyor. Gördüğünüz gibi mi? Abone olabilirsiniz Burada.

Bugün bilmeniz gerekenler


Karma piyasalar, artan getiriler
ABD piyasaları Pazartesi günü karışıktı. Nasdaq Kompozit bu arada yükseldi S&P 500 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması düştü ve ikincisi üç günlük galibiyet serisini sonlandırdı. 10 yıllık Hazine getirisi neredeyse 12 baz puan sıçradı. Asya-Pasifik piyasaları Salı günü düştü. Avustralya'nın S&P/ASX 200 %1,66 kayıpla yaklaşık iki haftanın en düşük kapanış seviyesine ulaştı.

Hyundai Motor India'nın hisseleri düştü
BSE verilerine göre Hyundai Motor India hisseleri Salı günü ilk ticarette %5'ten fazla geriledi. Hyundai Motor India, Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai'nin tamamına sahip olduğu bir Hint yan kuruluşudur. Reuters'e göre, ilk halka arzı 278,56 milyar rupi (3,3 milyar dolar) çekti ve iki kattan fazla talep gördü.

Altın için yeni yükseliş aşaması
Altın Fiyatlar Pazartesi günü ons başına 2.700 Dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı ve Salı günü de yükselişini sürdürüyor. Sprott Asset Management piyasa stratejisti Paul Wong, değerli metalin “yeni bir yükseliş aşamasında” olduğunu yazdı. Citi analistler altının fiyatının önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde ons başına 3.000 dolara çıkacağını düşünüyor.

Çin'e yatırımlara kısıtlamalar
ABD hükümetinin yaptığı güncellemeye göre ABD, Çin'deki önemli teknolojilere yapılan yatırımları kısıtlayacak önlemleri gözden geçirmenin son aşamasında. Kurallar yapay zeka, yarı iletkenler ve kuantum hesaplama gibi hassas teknolojileri kapsayacak. Reuters'e göre nihai kurallar muhtemelen “gelecek hafta kadar” açıklanacak.

[PRO] En iyi biyoteknoloji stokları
Scotiabank'tan bir özsermaye analisti, dünya çapında daha gevşek para politikası sayesinde biyoteknoloji sektörüne yatırımın artacağını ve ürün gelişiminin hızlanacağını söyledi. Kanada'nın en büyük üçüncü bankası, Scotiabank'ın “en çok tercih ettiği” üç biyoteknoloji firmasının olduğunu ve bir tanesinin %100'lük bir yükseliş potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Sonuç olarak


Yüksek faiz oranlarının sıcak ABD ekonomisini sınırlayacağı ve böylece enflasyonu da düşüreceği düşünülüyordu. Şu ana kadar işe yaradı: Enflasyon Haziran 2022'deki zirve noktası olan %9,1'den, tüketici fiyat endeksinin yıllık oranına göre Eylül 2024'te %2,4'e düştü.

Ancak mutfak açısından bir şeyin üzerine “kapak koymak” aynı zamanda ısının bir alanda dolaşmasını sağlamaya da yardımcı olur. ABD ekonomisinin, sürekli kaynayan bir güveç gibi yaptığı şey de bu.

Conference Board'un Öncü Ekonomik Endeksi'nin Eylül ayında beklenenden fazla düşmesine rağmen, uzmanlar ve piyasalar hem ekonominin hem de faiz oranlarının sıcak olmasa da sıcak kalacağını düşünüyor.

Minneapolis Federal Rezerv Başkanı Neel Kashkari Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Faiz oranlarını çok artırdık ve ABD ekonomisi temelde bunları özümsedi ve hala oldukça iyi performans göstermeye devam ediyor.” dedi. Kashkari, bunun şu anda “nötr oranın daha yüksek göründüğünü” gösterdiğini ekledi.

Nötr oran, faiz oranlarının ekonomiyi ne canlandırdığı ne de durdurduğu noktadır. Başka bir deyişle, uzun vadeli faiz oranları tarihsel ortalamanın üzerine çıkabilir.

10 yıllık Hazine getirisi bu endişeyi yansıtıyordu. Yaklaşık 12 baz puan yükseldikten sonra şu anda %4,19 civarında.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, “Tahvil getirileri artmaya devam ediyor, bu da bana yatırımcıların artık Fed'in faiz oranlarını düşürmede daha yavaş olacağını düşündüklerini gösteriyor” dedi.

Artan getiriler hisse senetleri üzerinde baskı yaratıyor. S&P 500 %0,18 düştü ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,8 kayıpla üç günlük galibiyet serisini kırdı. Nasdaq KompozitAncak %0,27 kazanmayı başardı.

Sıcak güveç lezzetlidir. Ancak Goldilocks'un bize öğrettiği gibi çok sıcaksa dilimizi yakar. Çok soğuk ve tatsız. Tam olarak doğru olması gerekiyor.

— CNBC'den Jeff Cox, Samantha Subin, Pia Singh ve Sarah Min bu rapora katkıda bulundular.